Pitääkö Ylen alue- uutiset piilottaa?

Riitta Ollila

Keskisuomalaisen johto on arvostellut Ylen alueellisten uutisetusivujen sulkemisen puutteellista toteutusta. Alueellisten uutisetusivujen sulkeminen perustuu Ylen Arto Satosen johtamalle parlamentaariselle työryhmälle antamaan lupaukseen.

Oulusta kotoisin olevana ja Jyväskylässä asuvana seuraan sekä Ylen alueuutisia näiltä alueilta että Kalevan ja Keskisuomalaisen verkkosivuja. Lukijan näkökulmasta pelko alueuutisten maakuntalehteä uhkaavasta kilpailusta vaikuttaa ylimitoitetulta.

Ylen alueuutiset Jyväskylässä ja Oulussa eivät pysty tekemään läheskään samaa määrää juttuja kuin Keskisuomalainen ja Kaleva paperilehdessä ja verkkosivuillaan esittävät. Toisaalta maakuntalehtien menekkiä uhkaavat ehkä enemmän muut verkkosisällöt ja mainosmahdollisuudet kuin Ylen alueuutiset.

Ylen alueuutisten piilottaminen muuhun uutisvirtaan vaikuttaa keinotekoiselta ratkaisulta. Sananvapaus perusoikeutena ja ihmisoikeutena antaa oikeuden vastaanottaa tietoja ja mielipiteitä. Jos tätä oikeutta halutaan rajoittaa, siitä on säädettävä lailla sekä rajoitusten on oltava suhteellisia ja välttämättömiä.

Yleisradioa koskevassa laissa Ylen hallintoneuvoston tehtäviin kuuluu uusien palvelujen ennakkoarvioinnin toteuttaminen. Alueuutisten saatavuuden toteutuksesta on pyydetty tällaista ennakkoarviointia. Verkkopalveluja koskeva ennakkoarviointi ja verkkopalvelujen kustannusten eriyttäminen ei kuitenkaan anna toimivaltaa rajoittaa verkkopalvelujen saatavuutta.

Ylen verkkopalvelujen näkyvyyden ja saatavuuden rajoittaminen on keinotekoista. Rajoitusten toteuttaminen Ylen hallintoneuvoston päätöksillä ei vastaa sananvapauden rajoitusedellytyksiä. Satosen työryhmä on esittänyt Ylen hallintoneuvoston tehtäväksi Ylen strategian vahvistamista. Jos tämä hallintoneuvoston tehtäviä koskeva Yleisradiolain muutos toteutuu, voitaisiinko tätä käyttää Ylen olemassa olevien uutisten ja ohjelmien näkyvyyden rajoittamiseen?

Riitta Ollila

OTT, lehtori

Jyväskylän yliopisto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu