Tiedottaminen ei saa vaarantaa esitutkintaa

Jukka Haavisto

Keskisuomalaisen pääkirjoitus 4.10. arvosteli syyttäjän tiedottamista Orimattilan tapauksen tutkinnan yhteydessä. Tapauksessa syyttäjä toimii tutkinnanjohtajana siltä osin, kun tutkitaan poliisin menettelyä. Kirjoituksen mukaan ”Valtakunnansyyttäjä on heikko tiedottaja, joka vaikenee tapahtumien kulusta. Edes kohtuullisen selkeä tapahtumakulku ei tule julki ennen kuin oikeuskäsittelyssä.”

Esitutkinnasta tiedottamisen perusperiaate ja lakiin perustuva lähtökohta on, ettei tiedottaminen saa vaarantaa rikoksen selvittämistä tai tutkinnan tarkoituksen toteutumista. Asianosaisten oikeusturva tulee varmistaa.

Orimattilan tapauksessa asianosaisten ja lukuisten todistajien kuuleminen on vielä täysin kesken. Esitutkinnassa on ensiarvoisen tärkeää selvittää jokaisen osallisen ja todistajan omat havainnot tapahtumista, ennen kuin he saavat tiedon esitutkinnan yhteydessä tulleista tiedoista.

Tapahtumien ennenaikainen uutisointi voisi vaikuttaa esimerkiksi silminnäkijöiden kertomuksiin. Tämän vuoksi Orimattilan tapauksen yksityiskohdista, mm. tapahtumaan liittyvästä tekotavasta ja henkilöiden vammoista, ei ole voitu vielä tässä vaiheessa kertoa tarkemmin. Tutkinnan ensisijainen velvoite on asian selvittäminen ja osallisten oikeusturvasta huolehtiminen.

Lisäksi tiedottamisessa on huomioitava se, ettei se saa aiheuttaa vahinkoa tai kärsimystä esimerkiksi asianosaisille ja omaisille. Menehtyneellä henkilöllä on omaisia, ja loukkaantuneelle henkilölle ja ampujalle tapahtuma on otaksuttavasti raskas.

Tapauksen nykyiset tutkinnanjohtajat ovat tähän mennessä antaneet tapahtumasta kirjalliset tiedotteet sunnuntaina, maanantaina ja torstaina. He ovat muutoinkin olleet median tavoitettavissa.

Tietoa annetaan vastedeskin, ja tapahtumien kulku tarkentuu sitä mukaa, kun siitä tiedottaminen on mahdollista asiaosaisten oikeusturvaa vaarantamatta.

Orimattilan tapauksessa Hämeen poliisilaitos vastaa muusta tutkinnasta kuin poliisin menettelyn arvioinnista. Kyseisen tutkinnanjohtajan tiedottaminen on noudattanut samaa periaatetta. Asiassa tulee muistaa, että virallisesti asiasta tiedottavat virkavastuullaan vain tutkinnanjohtajat.

Valtakunnansyyttäjällä ei ole ollut asiassa tiedotusvastuuta eikä hän ole ottanut tiedottamiseen kantaa.

Jukka Haavisto

kihlakunnansyyttäjä, apulaispäällikkö, tutkinnanjohtaja

Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto

Virve Streng

viestintäpäällikkö

Valtakunnansyyttäjänvirasto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.