Lex Lindström tuo monta hyötyä

Toimi Kankaanniemi

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) ehdotus antaa 60 vuotta täyttäneille yli viisi vuotta työttömänä olleille oikeus päästä eläkkeelle on erinomainen asia. Eduskuntaan esitys tulee syksyn kuluessa.

Kysymys on kertaratkaisusta. Siitä ei tule pysyvää automaattia. Siksi se ei vahingoita eläkejärjestelmää.

Eläkkeelle pääseminen merkitsee sitä, että henkilöt, joilla tosiasiassa on erittäin pienet mahdollisuudet työllistyä, saavat ansaitsemansa arvokkaan ja inhimillisen kohtelun.

Menettely ei luo uusia työpaikkoja. Se kuitenkin poistaa työttömyyskortistosta noin 5 000 henkilöä. Nämä eivät enää ”kilpaile” avoimista työpaikoista nuorempien työnhakijoiden kanssa.

Työvoimahallinnossa vapautuu vastaavasti resursseja. Kuntien ns. sakkomaksu pitkäaikaistyöttömistä alenee 33 miljoonalla eurolla vuodessa. Lex Lindström kasvattaa verotuloja. Rahoitusvastuu siirtyy valtiolta eläkerahastoille.

Ex-kansanedustaja Ilkka Taipale (sd.) iloitsi Lex Lindströmistä Talouselämä-lehden haastattelussa 5.9. Hän totesi seuraavaa:

”Jos saisin itse päättää, niin panisin kertalaakista 20 000–30 000 eläkkeelle. Entinen työministeriön kansliapäällikkö Markku Wallin sanoi jo kymmenen vuotta sitten, että kortistossa oli melkein 70 000 ihmistä, joilla ei ole mitään asiaa koskaan työelämään.”

Hyvä, kun nyt otetaan askel oikeaan suuntaan.

Toimi Kankaanniemi

kansanedustaja (ps.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu