Pupuhuhdan vuokrataloihin kaivataan pikaista remonttia

Sato-konsernilla on asiakaslehti "Kotona", jossa ylistetään ihmisten viihtymistä Sato-kodeissa, ilmoitetaan asiakkaille kaikenlaisista eduista ja näytetään kuvia kauniista kodeista. Ehkä näin onkin Sato Laatu Koti vuokra-asunnoissa, mutta ei ns. "Jakomäen vuokrataloissa", joista yksi sijaitsee Jyväskylän Pupuhuhdassa, Karsikkotiellä.

Talot ovat valmistuneet vuonna 1976 ja perusremonttia ei ole tehty: erityisesti parvekkeet ovat rappeutuneet ja huonossa kunnossa. Taloissa on kuitenkin peruskorjattu kylpyhuoneet, saunatilat ja pesuhuone, koska niissä oli hometta.

Vuonna 2003 Sato aloitti keittiöremontit alkaen kauimmin asuneista vuokralaisista ja vuonna 2006 vuorossa olivat 1995 muuttaneet.

Sitten vuonna 2007 omistaja vaihtui ja uudeksi isännäksi tuli Sato-Koti Oy. Tietysti uusi omistaja teki kaikkien vuokralaisten kanssa uudet vuokrasopimukset ja enää ei ollut "vanhoja asukkaita", vaan kaikki olivat samalla viivalla.

Sato-Koti Oy päätti lopettaa remonttihommat ja nyt remonttirahat kuluvat vain tyhjinä olevien asuntojen kunnostamiseen tai remontoimiseen, koska niihin ei ole erityistä tungosta ja uusia vuokralaisia täytyy miellyttää hyvällä remontilla.

Näköjään omistaja on mieluummin valmis luopumaan vuokratuloista (asunnot ilman asukkaita pitkään) kuin tekemään remontteja niihin asuntoihin, missä asukkaat ovat vielä vuokralla.

Kuinka kauan tämmöisten remontoimatta jääneiden asuntojen vuokralaiset kestävät kokata keittiössä, missä ilmastointi ei toimi, kaapit ovat romahtamaisillaan ja ei ihme, jos jostakin paikasta löytyisi homettakin. Vuoden alun vuokrankorotuksetkin ovat kohdekohtaisesti samansuuruisia eli samalla korotusprosentilla määritettyjä riippumatta asunnon kunnosta, varustetasosta tms.

Tietysti voisi vaihtaa vuokranantajaa ja muuttaa pois, mutta kaikki ihmiset eivät juokse paikasta toiseen vaan siksi, että muualla on "ruoho vihreämpää" tai onko se sittenkin ainoa mahdollisuus saada viihtyisä koti?

ULLA MARTTILA Karsikkotie 5:n asukas vuodesta 1996 Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.