Ennaltaehkäisy on varhais- kasvatuksessa kullanarvoista

Ritva Parkkali

Viime aikoina on käyty keskustelua säästöistä niin valtakunnallisesti kuin myös Jyväskylässä paikallisesti. Tärkeä päätös lähti etenemään sivistyslautakunnasta, kun se pyörsi suunnitelmat perhepuistojen ja kerhotoiminnan säästöistä.

Avoin varhaiskasvatus on erityisen tärkeää kotihoidossa oleville lapsille ja heidän vanhemmilleen sekä niille perheille, joilla päivähoidon tarve on pieni. Palvelujen tavoitteena on tukea lapsen kokonaisvaltaista kasvua sekä lapsen ja perheen hyvinvointia.

Hiljattain olin Jyväskylässä pidetyillä valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä. Lastensuojelulla on pitkät perinteet, päiviä on järjestetty yli 50 vuotta. Lastensuojelupäivillä muistutettiin, että lapsen perusoikeuksia on tulla kuulluksi ja nähdyksi.

Kirkon päätöksenteossa on jo pitkään huomioitu lapsivaikutusten arviointi. Arviointi tulisi tehdä kaikissa päätöksissä, joissa lapset, nuoret ja perheet ovat tai tulevat osalliseksi. Tulisi huomioida, että nyt tehtävillä päätöksillä on kauaskantoiset vaikutukset lapsen tulevaisuudessa. Ennaltaehkäisevän lapsi-, nuoriso- ja perhetyön puolesta ei voi liikaa puhua.

Mitä ennaltaehkäisevä työ sitten on? Se on muun muassa juuri näitä perhepuistojen ja kerhojen palveluja. Seurakunta on tehnyt jo vuosia hyvää yhteistyötä kaupungin ja kolmannen sektorin kanssa mm. päivähoitoyhteistyössä, perheille suunnatuissa tapahtumissa ja MLL:n kerhoissa.

Seurakunnalla on pitkät perinteet varhaiskasvatuksessa, ja sitä kehitetään edelleen lasten ja perheiden elämäntilanteita huomioiden. Päiväkerhotyössä vietettiin valtakunnallisesti viimevuonna 70-vuotisjuhlia ja pyhäkoululla on vielä tätäkin pidemmät perinteet.

Päiväkerho on lapsen kasvupaikka, jossa toimitaan kumppanuudessa lapsen kodin kanssa. Lapsesta välittäminen, lapsuuden ilon kokemukset ja lapsen hengellisen herkkyyden vaaliminen ovat päiväkerhon ydintä. Päiväkerho rakentaa lapsen kokemusta seurakunnasta, jossa hän tulee kohdatuksi kokonaisvaltaisesti ikäkaudelleen merkityksellä tavalla.

Seurakuntien päiväkerhojen ja pyhäkoulujen rinnalle on vuosia sitten järjestetty perhekerhot. Niiden suosio on ollut huima – perhekerhoissa kävijöitä oli viime vuonna koko maassa yli miljoona.

Päiväkerhojen ja muskarien suosio on kasvanut myös Jyväskylässä. Seurakunnassa on pidetty ryhmäkoot pieninä ja tämä on mahdollistanut lasten kokonaisvaltaisen kohtaamisen. Ratkaisu on näkynyt käytännössä: lapset ovat saapuneet innokkaana kerhoihin, kokeneet hyviä hetkiä ja tulleet huomioiduksi.

Jyväskylän seurakunnan varhaiskasvatuksessa on innokas ja ammattitaitoinen henkilöstö, joka on mahdollistanut laadukkaan toiminnan. Tämä on seurakunnan varhaiskasvatuksessa erityisen tärkeä asia, jolla pyritään jatkossakin tukemaan perheitä kristillisellä arvopohjalla.

Seurakunnan lastenohjaajilla on hyvä koulutuspohja, jossa on huomioitu erilaiset tilanteet ja ympäristö, jossa perheet elävät. Yhä enemmän lastenohjaajien työ on perheiden tukea arjessa.

Tuoreimpana ja uusimpana on osassa seurakuntaa alettu järjestää tukea arkeen, eli perheellä on akuutin tarpeen kohdalla mahdollisuus kysyä käytännön apua suoraan lastenohjaajalta.

Samoin varhaiskasvatuksessa on järjestetty lapsiparkkitoimintaa, jolloin vanhemmilla on ollut mahdollisuus jättää lapsi 1–2 tunniksi lapsiparkkiin ja sillä aikaa hoitaa omia asioitaan. Näitä perheille suunnattuja toimintoja on kehitetty nimenomaan lasten näkökulmasta, sillä tänä päivänä ei kaikilla perheillä ole isovanhempia tai muuta tukiverkostoa lähellä.

On tärkeää, että seurakunnalla on varhaiskasvatuksessa ammattitaitoinen joukko, jota täydentävät vapaaehtoiset pyhäkoulunohjaajat. He kaikki tekevät arvokasta työtä lasten ja perheiden rinnalla.

Ritva Parkkali

varhaiskasvatuksesta vastaava viranhaltija

Jyväskylän seurakunta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu