Katoaako koko keski- luokka?

Timo Hyytinen

Artikkeli ”Pahnan pohjalla” (KSML 28.9.) herätti ajatuksia. Jutun mukaan yhteiskunnan alimpien ryhmien ongelma ei ole rahan puute vaan statusahdistus. Monien mittausten mukaan suomalaiset ovat silti melko onnellisia. Olisiko tähän syynä Suomen edustuksellinen demokratia, jonka puitteissa alemman luokan valitsemat kansanedustajat saavat runsaasti näkyvyyttä ja ovat jatkuvasti esillä mediassa. Korvaako tämä alemman luokan puuttuvaa statusta ja ihmiset eivät tunne itseään aivan osattomiksi? Keskiluokan todettiin kamppailevan statuksensa säilymisestä.

Ennen suomalaisen keskiluokan tavoitteina pidettiin omaa asuntoa, autoa ja kesämökkiä. Ihmiset tekivät töitä, säästivät ja pyrkivät noihin tavoitteisiin. Nykyisin näitä tavoitteita ei keskiluokalla ole. Kuka säästää saadakseen yhä lisää kuluja, joiden nostamisessa ei näytä kattoa olevan. Asumisen ja liikkumisen korkea verotus, suora ja välillinen, on tehnyt tehtävänsä ja keskiluokan varallisuus on Suomessa romahtanut.

Keskiluokka on luopunut elintasotaistelusta, koska huomattava osa tuloista menee pakolliseen kulutukseen. Jos jotain jää, rahoja seisotetaan tileillä pahan päivän varalle, ulkomailla tietysti käydään mutta lopputulemana Suomessa vallitsee lama. On jopa ennustettu, että Suomesta keskiluokka häviää. Näin varmaan paraikaa tapahtuu.

Ylempää luokkaa tässä artikkelissa ei käsitelty. Viimeaikaisten uutisten perusteella voisi päätellä, että siellä raha on ainoa asia, jolla on merkitystä. Ylemmän luokan mielessä pyörii ilmeisesti vain, kuinka paljon on sijoituksia ja varallisuutta. Eläkkeelle ja etelän viheriöille voi siirtyä paljon ennen muiden luokkien edustajia.

Yhteiskunnan alimpiin ryhmiin kuuluvien pahnanpohjimmaisten määrän on todettu Suomessa olevan kasvussa, mutta onneksi heidän statusahdistustaan, henkistä lannistumista, helpottaa oman ryhmän edustajien runsas ja vuolas esiintyminen mediassa, päivittäin.

Yhteenveto: jos tämä ahdistusteoria pitää paikkansa, on verovaroilla ylläpidetty media Suomessa huono-osaisten kannalta välttämätön.

Timo Hyytinen

tietokirjailija

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.