Sukupuoliroolit ovat turhia

Maria Järvinen

Ihan pienestä asti meille väitetään, että pinkki on tyttöjen väri ja sininen on poikien väri.

Vaikka nämä kaksi väriä eivät vaikuta ihmisiin enää vanhempana, samaan ilmiöön törmää jokapäiväisessä elämässä koko elämän ajan.

Kaikille asioille halutaan antaa sukupuoli. Urheilulajeille, työurille, harrastuksille, vaatteille, kiinnostuksen kohteille… Kaikille keksitään tai on keksitty sukupuoli.

Naisten odotetaan melkein aina olevan feminiinisiä. Feminiinisyyteen liitetään herkkyys, sirous, hiljaisuus, kauneus, tarkkaavaisuus ja tunteellisuus.

Miesten odotetaan olevan maskuliinisia. Pitää olla vahva, päättäväinen, urheilullinen ja turha tunteellisuus on turhaa.

Media ruokkii stereotypioita. Molemmat binääriset sukupuolet on lokeroitu tarkasti, ja näiden sukupuoliroolien rikkojia – kuten miehiä, jotka huolehtivat tarkasti ulkonäöstään – pidetään outoina ja he ovat usein syrjimisen ja kiusaamisen kohteina.

Maskuliinisia piirteitä osoittavaa naista pidetään usein rumana, uhkaavana tai epämiellyttävänä.

Feminiinistä miestä pidetään nolona ja häpeällisenä. Tilanne on erityisen ahdistava sukupuolivähemmistöille, jotka kärsivät sukupuoli-identiteettinsä väheksymisestä.

Minusta ihmisten ei pitäisi olla niin tarkkoja sukupuolien erottelussa tai feminiinisyyden ja maskuliinisuuden leimaamisessa.

Kenenkään ei pitäisi tuomita tai arvostella muita näiden piirteiden perusteella. Emmekö me kaikki ole ihmisiä emmekä sanoja ja nimikkeitä?

Maria Järvinen

Vihtavuoren koulu 8c

Laukaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.