Ikäpolvisolidaarisuutta suku edellä

Oiva Hyyryläinen

”Vanheneminen on kuin vuorelle nousua. Sitä hengästyy hiukan, mutta näköala paranee koko ajan.” Enpä tuotakaan Ingrid Bergmanin viisautta tiennyt tammikuussa 1991, kun aateloiduin eläkeläiseksi.

Vielä vähemmän tiesin eläkeläisyhdistysten tabukätköistä. Ne yllättivät ”vapaaherra”-noviisiuteni kuin ensilumen tulo autoilijat. 25 vuodessa olen kartuttanut tietämystäni niistä paljonkin. Mukana on epäoikeudenmukaisuuksia, asennevinoutumia, vastuun pakoilua, epäkohtasokeutta, tekeytymistä, patavanhoillisuutta... Ja harmikseni lähes kaikki yhä hyvinvoipia.

Jotain asiantilan korjaamiseksi tarttis tehrä, vaikka Manun, jos mönkijäkiireiltään ehtis. Tai Eeva Litmasen, 72, joka uransa 50-vuotisjuhlanäytelmässä ”Beige tappaa” ohjeistaa ikääntyneitä siskojaan: ”Tissit tanaan ja antaa palaa, jos siltä tuntuu.” lkääntymisestä hänellä on lakoninen havainto: Tylsää!

Astrid Lindgrenillä oli astetta härskimpi määrite: Yksinomaan paskamaista!

Keskivahva piilotabu minulle oli ja on yhä ikäpolvisolidaarisuutemme nepotistisuus, sukulaissuosivuus. Isoäiteinä ja isoisinä ollaan syystäkin ylpeitä mittavienkin huolenpitotoimien suuntaamisesta lastenlapsiimme ja heidän vanhempiinsa. Yhteisvastuuseen osallistutaan, mutta sukulaisuus edellä.

Siitä on hyvä jatkaa yhteenkuuluvuuden kokeiluja vieraampiinkin ikäpiireihin. Arvovaltatukea solidaarisuutemme laajentamiseen tarjoaa niin YK kuin EU:kin. Vuonna 2013 YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon suositti puuttumista ikäsyrjintään ja vanhusten oikeuksien väärinkäyttöön.

Euroopan unionin jäsenmaat ovat organisoineet 500 miljoonaisen jäsenkansalaisensa vanhuuspolitiikan AGE:IIe – the Europeans Older Peoples Platformille. Jäsenjärjestöjä sillä on 140. Jäsenkansalaisista 150 miljoonaa on yli 50-vuotiaita.

Suomea AGE:ssa edustaa Vanhustyön keskusliitto. Visiona on toimia ikäsyrjintää vastaan ja edistää kaikkien kansalaisten yhteiskuntaosallisuutta.

Teemavuosien viettoon Suomi on osallistunut korrektin huomaamattomasti. Merkitsevä solidaarisuustoimija meillä Suomessa on Valli, Vanhus ja lähimmäispalvelun liitto ry. Sen kattojärjestö edustaa 70 maan 114 järjestöä. Suomen äänenä hallituksessa on Vappu Taipale.

Järjestön Global Agehatch Index mittaa vanhusten hyvinvointia jäsenvaltioissa. Tilaston kunkku on Ruotsi. Suomen sijaluku on 14. Mittaus koskee toimeentuloa, terveyttä, elinympäristön ikäystävällisyyttä ja toimintakykyä.

Paljon odotuksia vuorovaikutuksen laajentumiseen kohdistetaan hiljattain julkistettuun Terhokerho-projektiin. Taustana on kolmivuotinen Koko Suomi Leikkii -suurhanke. Käynnistäjänä ja rahoittajana Suomen Kulttuurirahasto. Tarkoituksena innostaa kaikenikäisiä suomalaisia leikkimään. Kerho-projektin toteutuksesta ovat vastuussa Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Punainen Risti.

Maksuton ja kaikille avoin sukupolvien kohtaamispaikka pyritään masinoimaan jokaiseen Suomen kuntaan tämän vuoden loppuun mennessä.

Leikkimisen ja kiireettömän yhdessäoloajan viettämisen toivotaan myös vähentävän ikäihmisten yksinäisyysuhkia. Jos hanke onnistuu löytämään idealleen Tuomas Kyrön mielensäpahoittajuuden, Miika Nousiaisen palkovenepakolaisuuden tai mobiilipeli Pokemonin kaltaisia koskettavuuspintoja, voi se onnistuakin. Teema ”Koko Suomi Leikkii” on lattea, säyseä, neutraali. Luovan hulluuteni yksilöoikeudella ehdotan sen sijalle slogania ”Tosikkoisuudelle turpaan!”

Oiva Hyyryläinen

ry-eläkeläinen

Heinola

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu