Myös tupakoinnin vaaroista valistettava

Kati Honkanen

Miksi nuorten tupakointiin ei kiinnitetä niin paljon huomiota kuin energiajuomien käyttöön?

Moni koulun opettajista valistaa miten energiajuomat eivät ole hyväksi ja ottavat oppilaiden juomat pois. Mutta mites oppilaiden tupakointi?

Moni oppilas tupakoi koulun läheisyydessä ja heittelevät tumppejaan koulun ympäristöön, mutta opettajat vain kehottavat jättämään tupakat kotiin. Kun koulussa kysyttiin, mitä tapahtuu jos jää kiinni tupakoinnista, opettajat vastasivat, että Wilmaan laitetaan viestiä ja annetaan varoitus.

Tupakoinnista kerrotaan siis vain vanhemmille mutta energiajuomat kielletään kokonaan. Tilanteen täytyy muuttua tai pian tupakoitsivien oppilaiden määrä kasvaa entisestään.

Moni vanhempi voi miettiä miten paljon lapsi/nuori kuluttaa rahaa energiajuomiin ja miten paljon tupakkaan.

Keskiverto energiajuomien käyttäjä joka juo kaksi tölkkiä päivässä kuluttaa vuodessa 1100 euroa, mutta keskivertotupakoitsija, joka polttaa puoliaskia päivässä, kuluttaa lähes 3000 euroa.

Kuinka monesti olet miettinyt energiajuomien haittoja? Entä sitten tupakan haittoja? Energiajuomat tuhoavat hampaat ja antavat ns. lisää virtaa mutta tupakka tuhoaa joka henkäyksellä aivosoluja ja aiheuttaa riskin sairastua syöpään.

Nykyään monissa kouluissa energiajuomat on kielletty joten osa oppilaista on siirtynyt tupakointiin ja erityisesti sähkötupakointiin, koska se on helpompi piilottaa kuin energiajuomatölkki.

Nuori saattaa yrittää esittää kantaansa tupakoimalla tai sitten polttaa vain ryhmäpaineen takia. Ja vaikka energiajuomissa on paljon kofeiinia ja sokeria, on se silti parempi vaihtoehto kuin tupakassa oleva terva ja nikotiini.

Nykyään nuoret saavat helpommin tupakkaa joko täysi-ikäisen hakijan kautta tai varastamalla esimerkiksi vanhemmilta.

Monen koukkuun jääneen tupakoitsijan viikkorahat hupenevat nopeasti kun tupakka on lopussa ja lisäksi hakijat saattavat ottaa hakumaksua.

Energiajuomat ovat taas halvempia ja nuoret saava ostettua ne melkein mistä tahansa itse, joten rahaa jää myös esimerkiksi leffalippuihin tai säästöön.

Kati Honkanen

Tikkakosken koulu, 8C

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu