Pyramidiväitteet ovat vääriä

Niilo Linjama

Keskisuomalaisessa julkaistiin artikkeli 8.8., jossa kerrottiin onecoin-virtuaalirahasta, ja Suomen suurimmasta WinCapita pyramidihuijauksesta.

Oli erittäin väärin tehty, että nämä kaksi, täysin eri toimijaa, sekoitettiin samaan lehtiartikkeliin. Näillä ei ole mitään tekemistä keskenään. Tai siis on kuitenkin, sillä onecoin eikä wincapita ei mielestäni ole ollut missään tekemisissä pyramidihuijauksen kaltaisessa rahankeräysrikoksessa.

Koska artikkelin väliotsikossa lyötiin hyvin vahvasti wincapitaa pyramidiväitteillä, haluan perustella väitteen täysin vääräksi.

Kun WinCapita oli rekisteröity Panamalle, Worldwide Corp Investment Company, sen kaikki rahaliikenne hoidettiin Lontoossa olevan Moneybookers pankin kautta.

WC-jäseniä oli yli 40 maassa. Jos joku halusi jäseneksi klubiin, hän maksoi jäsenmaksun ja sijoituksen ensin omalle tilille Moneybookers pankkiin, josta sitten siirsi WC-tilille samassa pankissa. Kun WinCapitalla ei ollut toimipaikkaa missään päin maailmaa, katsotaan sen kotipaikaksi EU-lain mukaan se, missä on klubin pankkitili eli Lontoo.

Jos väitetään, että sen toiminta oli rahankeräystä ja huijausta, asia pitää tutkia siellä, missä mahdollinen rikos on tapahtunut eli Lontoossa. Näin ei ole käynyt!

Osa esitutkintamateriaalista ja KKO päätös sekä tuomion perustelut on osin julistettu salaiseksi 80 vuoden ajaksi. Kuka tarvitsee noin kauan salaista arkistoa? Mitä ja kenen tietoa sinne on tarvinnut salata?

Miksi tapaus käsitellään ja tuomitaan Suomessa? Toimintaansa harjoittava yhtiö/ klubi on kuitenkin ulkomailla.

Vertailukohtaa voi hakea esimerkiksi keväällä tapahtuneesta Ylivieskan kirkon tuhopoltosta. Kun on tuhottu toisen omaisuus, sen tekijä täytyy tuomita siellä, missä teko on tapahtunut. Oikea paikka tuomioistuimelle on Ylivieska, ei esim. Lontoo.

Kun WinCapita toimi vain Lontoossa, oikea paikka sen oikeuskäsittelyyn on Lontoo, ei Ylivieska. Lontoon kihlakunnan viraston raja/ oikeus ei yllä Suomeen asti. Wincapitan toiminnan jatkuessa olisi Suomeen tullut kaivattuja verorahoja satoja miljoonia euroja.

Kaiken tämän vakuudeksi saa tarkemman kuvauksen asiasta, kun katsoo Helsingissä medialle pidetyn Eurooppalaisen Oikeusturvan Keskusliitto ry (EOK Rovaniemi) infotilaisuuden.

Niilo Linjama

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu