Mikä ihme kiusaajia vaivaa?

Aada Koppeli

Ihminen ei voi erilaisuudelleen mitään ja sille millainen hän on. Määritelläänkö erilaisuus sillä, että sinun ihonvärisi on keskivertoa tummempi kun suurimmalla osalla suomalaisia. Vai sillä, että olet ikäisiäsi lyhempi vai sillä, että sinulla on oma tyyli ja haluat tuoda oman persoonallisuutta esille tai monilla muilla asioilla, jotka ovat osa sinua ja kuuluvat sinulle.

Maailmassa on paljon ihmisiä, jotka toivovat itsensä olevan erilaisempi kuin ovat. Joku toivoo, että olisi pidempi taikka olisi hoikempi ja voisi muuttaa asioita itsessään. Mutta on myös niitä ihmisiä, jotka huomauttavat asiasta sinulle, eikä aina niin hyvällä tavalla. ”Hei katsokaa miten lyhyt pätkä toi on.” Tai: ”Ei vitsi kun tuon paita ihan hirveä, itse mää en kyllä kehtasi käyttää tuota.”

He eivät ymmärrä, mitä juuri tekivät. Monesti ihmiset sanovat: ”Ei se minua haittaa vaikka ne huutelevatkin, et se menee toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.” Mutta todellisuudessa huutelu jää vellomaan jonnekin tuonne takaraivoon ja tulee esille silloin, kun sitä vähiten kaipaisi.

Haluaisin tietää, millä perusteella jotkut ihmiset arvostelevat ja kiusaavat toisia vain ulkonäön ja ulkoisen olemuksen taikka vaikka sairauden perusteella. Kiusaaja, huutelija tai nettikiusaaja on todellisuudessa itsekin erilainen verrattuna vaikka kadulla vastaan tuleviin ihmisiin, koska tältä planeetalta ei löydy yhtäkään ihmistä joka olisi samanlainen kuin joku toinen.

Mikä saa ihmisen ajattelemaan, että juuri tuo on erilainen kuin muut ja se pitää ottaa heti silmätikuksi? Minusta erilaisuus on hienoa. Ihminen saa olla sellainen, kun juuri itse haluaa tai sellainen jollaiseksi on syntynyt. Hän uskaltaa olla juuri sellainen kuin on ja olla ylpeä siitä.

Ainakin minulla herää kysymys, että mitä kiusaajat ja haukkujat saavat siitä, että ne musertavat toisen itsetuntoa.

Yrittävätkö he saada omaa mainettaan nostettua välituntisin taikka vapaa-ajalla, kun uskaltavat huudella ja tehdä pahaa toiselle – henkisesti taikka fyysisesti ja vain siksi takia, että sinulla on jokin ominaisuus, jota ei tule ihan joka päivä vastaan ja joka kuuluu sinulle.

Vai saavatko he hyvää mieltä tuottaessaan toiselle pahaa? Vai onko heillä itsensä kanssa ongelmia ja purkavat ongelmansa johonkin toiseen? Ajatteleeko kiusaaja, että se on vain pientä pilaa, mutta unohtaa, että miltä siitä toisesta osapuolesta tuntuu?

Tämä on ehkä iänikuinen kysymys, mutta toivottavasti kiusaajat tajuaisivat, että mikä siinä on muka niin hienoa. Todellisuudessa kiusaamisessa ei ole mitään hienoa, päinvastoin!

Toivon, että moni muukin ajattelisi, että kiusattuun sattuu niin sisäisestikin kuin ulkoisestikin. Se ei todellakaan tunnu hyvältä! Toivon, että kiusaaminen loppuisi kokonaan maailmasta ja uskon, että jonain päivänä niin on, kunhan me kaikki teemme sen eteen töitä!

Aada Koppeli

Tikkakosken yhtenäiskoulu 8D

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu