Kiky-juntturaan liikettä rakenneuudistuksilla

Touko Aalto

Työttömyys on valtava inhimillinen ja yhteiskunnallinen ongelma. Suomi tarvitsee uusia työpaikkoja, mutta hallituksen yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa valmistelema työllisyyspaketti tuskin niitä tuo.

Todennäköisesti työllisyyspaketti jatkaa ansioturvan leikkaamista. Ensin lyhennettiin sen kestoa, seuraavaksi tasoa.

Leikkausten sijaan ansioturvajärjestelmää olisi syytä uudistaa suhdanneperustaiseksi, porrastetuksi ja yksinkertaisemmaksi niin, ettei se erottelisi ihmisiä työsuhteen tyypin tai työajan perusteella.

Emme elä enää maailmassa, jossa selkeä rajanveto yrittäjän ja palkansaajan tai työttömyyden ja työllisyyden välillä on mahdollista.

Hallituksen keskeisin ongelma on, että se yhdellä kädellä tekee liian hätiköityjä leikkauspäätöksiä. Toisella kädellä se ei suinkaan tee niitä rakenteellisia uudistuksia, jotka olisivat välttämättömiä työllisyyden kohentamiseksi. Kun toinen käsi vain saksii ja toinen on kiky-jumissa, lopputuloksena on epätasapainoista talouspolitiikkaa.

Yleinen ekonomistiarvio on, että hallituksen itselleen asettama työllisyystavoite ei toteudu nykyisillä toimilla. Valtiovarainministeri on luvannut hallituksen puoliväliriihessä uusia leikkauksia, jos – ja todennäköisesti kun – tavoitteesta jäädään.

Tuo uhkaus tarkoittaisi käytännössä kylmää suihkua orastavalle talouskasvulle ja talouden negatiivista kierrettä, jossa säästöt vain seuraisivat toisiaan.

Tärkeintä olisi saattaa laajat rakenteelliset uudistukset käyntiin, ja sen jälkeen painaa elvytyskaasua jatkuvan talouden näivettämisen sijaan.

Tässä korkotilanteessa olisi kaikin puolin järkevää tehdä sellaisia investointeja, jotka tuovat pitkällä aikavälillä potentiaalia talouden kasvulle.

Suomessa voitaisiin elvyttää enemmän, jos samanaikaisesti pystyttäisiin tekemään uskottavia rakenteellisia uudistuksia.

Sote- ja eläkeuudistusten ohella on toteutettava vero- ja sosiaaliturvajärjestelmän perinpohjainen remontti. Tarvitsemme lisäksi parempaa asuntopolitiikkaa sekä suorien yritystukien ja verotukien kohdentamista tutkimus- ja kehitystyöhön.

Perheenperustamisikäiset naiset ja ikääntyneet ihmiset on osallistettava työmarkkinoille ja paikallista sopimista on edistettävä työntekijöiden oikeudet ja vaikuttamismahdollisuudet huomioivalla tavalla.

Leikkausten sijaan tarvitsemme nyt satsausta koulutukseen, tutkimukseen ja tieteeseen sekä lisäksi fiksumpaa hankintapolitiikkaa.

Meillä ei ole varaa sammuttaa kotimaisen kulutuskysynnän ja rakentamisen tuomaa pientä talouskasvukipinää. Siksi kiky-juntturasta on päästävä eteenpäin ja saatava rakenteelliset uudistukset vauhdilla eteenpäin.

Touko Aalto

kansanedustaja (vihr.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu