Elämäntaidon opetus on auttanut poikaani

Kehitysvammaisen äiti

Poikani on 16 - vuotias kehitysvammainen miehenalku. Hän kasvaa aikuiseksi, jonka ajattelu on saman tasoista kuin kymmenenvuotiaalla lapsella. Tavoitteeni on kasvattaa hänestä elämässään itsenäisesti selviytyjä. Sillä tulevaisuudessa, vanhuksena, minusta ei enää ole pojastani huolehtijaksi.

Kolmen vuoden ajan Jyväskylän kaupunki tarjoaa Huhtasuon koululla pojalleni elämäntaito opetusta, joka edesauttaa hänen taitojaan itsestään huolehtimiseen arkielämässä. Se sopii hyvin yhteen asioiden kanssa, joita itse tavoittelen poikani kasvatuksessa.

Olen onnistunut yhdistämään koulun opettamia taitoja kotona sekä sen ulkopuolella. Ja minua on kannustettu siihen.

Elämäntaito-opetukseen kuuluvat myös ” hyvät tavat ”. Esimerkiksi kahden vuoden aikana poikani on oppinut ymmärtämään siisteyden tärkeyden. Hän huolehtii puhtaudestaan itse, eikä enää tarvitse kantaa huolta haiseeko poikani likaiselta.

Minun ei tarvitse enää hävetä poikani käyttäytymistä, vaan hän ymmärtää olla hipelöimättä housujensa sepalusta julkisilla paikoilla.

Poikani on oppinut käyttämään pankkikorttia. Aikaisemmin jouduin antamaan hänelle käteistä rahaa ostoksia varten. Häntä viilattiin linssiin ja rahaa jäi kukkaroon usein vähemmän kuin olisi pitänyt jäädä.

Ne olivat tilanteita, joissa tunsin olevani nöyryytetty. Yksinkertaiselta lapseltani kehdattiiin varastaa ilman tunnon tuskia rahaa.

Tänä kouluvuonna elämäntaito-opetuksessa poikaani opetetaan käsittämään, että hän on kehitysvammainen. Se on asia, jota en itse osaa enkä pysty opettamaan.

Tiedän että poikani tulee suremaan vammaisuuttaan ja minun tulisi olla lohduttaja. Luotan siihen, että opettaja tukee minua silloin.

Elämäntaito-opetus on mielestäni tärkein asia, mitä koko koulunkäynnin ajan pojalleni on tarjottu. Uskon, että muidenkin vammaisten lasten vanhemmat ajattelevat samoin.

Siksi elämäntaito-opetusta ei tule hajauttaa tavalliseen kouluopetukseen ja sosiaalitoimeen. Niillä ei riitä resursseja tarjota vammaiselle opetusta, jolla selviytyä tulevaisuudessa itsenäisesti.

Kehitysvammaisen äiti

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä. Toimitus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu