Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Ehdotus menneestä maailmasta

Matti Vesa Volanen

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto on pitkän pohdinnan tuloksena ja konsulttien avustamana tehnyt ehdotuksen kaupungin luottamusmieshallinnon uudistamisesta.

Ehdotus keskittyy kaupungin valtuuston, hallituksen ja lautakuntien keskinäisten valtasuhteiden muuttamiseen: palvelutarpeet ja rajallinen raha kohtaavat nyt vasta hallituksessa ja valtuustossa kunkin vuoden tulo- ja menoarvioväännössä.

Ehdoksen mukaan keskeisistä palveluista vastuussa olevat lautakunnat sidotaan nykyistä tiukemmin jo valmisteluvaiheessa rahan rajallisuuteen. Raha siis rajoittaisi jo ennakolta yhä tiukemmin palvelutason ja laajuuden määrittelyä.

Onko tämä nyt keskeisin ongelmamme? Kaupungin tuloista- ja menoista – ja siis hallinnosta – lähtee vajaat kaksi kolmannesta sote-uudistuksen myötä maakuntahallintoon. Tämän jälkeen kaupunki ei ole entisensä. Kunnan ja koko kuntakonsernin toiminta on mietittävä kokonaan uusiksi.

Sote-uudistuksen jälkeen kaupungin keskeiseksi ja lähes ainoiksi tehtäviksi muodostuu kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen ja peruskoulutus.

Eikö nyt ole syytä laaja-alaisesti ja perusteellisesti miettiä kokonaan uudelleen kunnan ja kuntakonsernin toimintatavat: kuinka edistämme hallinnon demokraattisuutta, läpinäkyvyyttä ja avoimmuutta? Kuinka edistämme kuntalaisten mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoon esimerkiksi osallistuva budjetointi -menettelyllä? Ja olisiko lautakuntien ja kaupunginhallituksen kokoukset tehtävä julkisiksi jollakin tavalla?

Kuinka edistäisimme uuden teknologian käyttöä mitä moninaisimmissa hankkeissa, esimerkiksi neuvoa antavissa äänestyksissä tai kyläkokoustilojen rakentamisessa kaupunginosiin; kuinka kulttuuri kaikkine eri toimintoineen levittäytyisi koteihin ja kylätapahtumiin?

Miten Jyväskylän kansainvälinen toiminta ja yhteistyö rakentuisi osaksi kuntalaisten omaa toimintaa, miten Jyväskylästä tulisi maailmankylä? Miten voisimme toimia täällä paikallisesti globaalisesti ajatellen ja kehittää hyviä käytänteitä yhteistyössä eri kaupunkien kanssa ympäri maailmaa?

Miten meidän tulisi kehittää taloudenpidon käytänteitämme, joissa mennyt maailma erityisesti kiteytyy? Tulisihan meidän esimerkiksi voida investoida terveyteen ja hyvinvointiin, siis olennaisesti vähentää kuntalaisten sairastavuutta ennaltaehkäisevästi.

Mikä hämmästyttävintä: Koiviston ehdotus ei sano mitään kaupunkikonsernin uudistamisesta, siis liikelaitoksista ja lukuisista osakeyhtiöistämme. Tarvitaanko niitä ja mihin? Voitaisiinko niitä lakkauttaa, yhdistää tai muuttaa demokraattisemmin hallinnoiduksi?

Vasta näiden erittelyjen jälkeen voisimme perustellulta pohjalta miettiä kaupungin luottamusmieshallinnon keskinäisiä valtasuhteita ja palkkioiden maksua.

Matti Vesa Volanen

kaupunginhallituksen jäsen (vas.)

Jyväskylä

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut