Perhepuistot eivät ole mitään säästökohteita

Inka Vesala ja

Arvoisat Jyväskylän kaupungin päättäjät, me allekirjoittaneet jyväskyläläiset perheet (32 vanhempaa lapsineen) olemme syvästi huolissamme hiljattain esitetyistä Jyväskylän kaupungin sivistystoimen säästöesityksistä. Syvästi huolissaan on ehkä liian lievästi sanottu, kauhusta jäykkinä olisi ehkä kuvaavampi olotila.

Käytämme päivittäin perhepuistojen palveluja, ja erityisesti Mäki-Matin (Suomen vanhin perhepuisto) ja Yrttisuon perhepuistot ovat tarjoneet monelle olohuoneen, jossa saa vertaistukea lapsiperhearkeen ja jonne jokainen on aina tervetullut.

Perhepuistoissa säännöllisesti kokoontuvat kerhot, perhekahvilat, vanhempien erilaiset tukiryhmät ja muut käyttäjälähtöiset tapaamiset sekä tapahtumat elävöittävät ja rikastuttavat välillä varsin raskastakin pikkulapsiarkea. Perhepuistot näyttäytyvät perheellisille kaupunkilaisille sosiaalista ja taloudellista hyvinvointia tuottavina vetovoimatekijöinä, ei säästökohteina, joista voidaan tinkiä.

Mielestämme on myös nurinkurista kasvattaa päiväkotien ryhmäkokoja entisestään tai yhdistää opetusryhmiä perusopetuksessa.

Uusi opetussuunnitelma edellyttää yhä enemmän henkilökohtaista ohjaamista ja taitotasojen arviointia, mikä on mahdotonta ryhmäkokojen paisuessa ylisuuriksi. Ryhmäkokojen kasvattaminen yhdistettynä koulunkäynninohjaajien määrän vähentämiseen alkaa jo kuulostaa perin vaaralliselta sekametelisopalta.

Aamu- ja iltapäivätoiminnan maksujen korottaminen taas johtaa kaiken järjen mukaan lisäkustannuksiin tulevaisuudessa. Perheet, joilla ei enää riitä maksukyky, ovat usein juuri niitä perheitä, jotka kipeimmin kyseisiä palveluja tarvitsevat.

Mitä tapahtuu lapsille, jotka tipahtavat kelkasta? Varhaiskasvatus ja peruskoulu luovat pohjan – ja vankalta pohjalta on hyvä ponnistaa. Päättäjien tulisi muistaa, että mitä enemmän panostamme lapsiin, sitä parempi on tulevaisuus.

Suurin huolemme lienee säästötoimenpiteiden aiheuttama perheiden eriarvoistuminen ja Jyväskylän kaupungin vetovoimaisuuden heikkeneminen.

Kaipaammekin pikaista vastausta teiltä, Valon Kaupungin päättäjät. Kannatatteko säästötoimenpiteitä vai oletteko niitä vastaan? Kunnallisvaalit lähestyvät, ja äänestäjinä (ja tulevien äänestäjien kasvattajina) annamme erityistä painoarvoa näille käsillä oleville päätöksille.

Inka Vesala ja

Johan Eklund ja lapsi 3 v.

sekä 30 muuta jyväskyläläistä vanhempaa ja heidän yhteensä 53 lastaan

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.