Jyväskylän koulutus- leikkauksissa raja vastassa

Susanna Koistinen

Jyväskylä kaivaa itselleen kuoppaa. Sivistyspuoleen kohdistetut leikkauspaineet ja päätös olla rahoittamatta toista astetta muilla kuin valtionosuuksilla johtavat koulutuksen saavutettavuuden ja laadun kannalta täysin sietämättömään tilanteeseen.

Kaikki tietävät, että taloustilanne on huono ja jatkunee sellaisena vielä pitkään. Mikään perustelu ei kuitenkaan ole tarpeeksi painava, että ehdotettua 2,9 miljoonan euron leikkausta sivistyspalveluihin ja neljän miljoonan lisäleikkausta toiselle asteelle voidaan pitää oikeutettuna tai edes järjellisenä.

Juuri ilmestynyt uusin OECD:n maavertailu paljastaa karulla tavalla, että jopa viidennes 20-24-vuotiaista miehistä on työelämän ja opiskelujen ulkopuolella. Meillä ei ole varaa, ei rahallisesti eikä inhimillisesti, vähentää juuri hyvää varhaiskasvatusta, laadukasta peruskoulutusta ja alueellisesti tavoittavaa toisen asteen koulutusta.

Kirjoitin tästä jo kaksi vuotta sitten koulutuskuntayhtymän lukioliikelaitoksen johtokunnassa silloin toimiessani, ja olen hyvin pettynyt, ettei valoa vieläkään näy.

Erityisen tyrmistyttävää on ammatillisen koulutuksen alasajo. Perustellut pedagogiset muutokset esimerkiksi työssäoppimisen suuntaan muuttuvat rahoituspaineissa heitteillejätöksi, kun 16-vuotiaan ihmisen kouluviikosta suurin osa on ”itsenäistä työskentelyä” tai tuskastumista harjoittelupaikassa, jossa kellään ei ole aikaa tai halua tehdä välillä vaativaakin ohjausta.

Jyväskylän kaupunki ei voi mennä omien kehyspäätöstensä taakse koulutusleikkausten keskellä. Koulutus on niin merkittävä osa ihmisten elämää elinajanodotetta myöten, että raja on ehdottomasti nyt tullut vastaan.

Susanna Koistinen

koulutuspoliittinen asiantuntija

Espoo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.