Laadukas opetus ei jätä yksin

Anne Tikkanen

Keskisuomalaisen toimittaja Anna Kivisen jutussa ”Moni opiskelija jätetään verkon varaan” (KSML 13.9.2016) Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksen johtaja Jouni Välijärvi arvioi itsenäisen opiskelun lisäämisen toisen asteen koulutuksessa lisäävän nuorten syrjäytymisriskiä.

On totta, että nuorilla on peruskoulun jälkeen hyvin vaihtelevat edellytykset ottaa vastuuta omista opinnoistaan. Useimmat opiskelijat kaipaavat ohjausta ja tukea.

Kun koulutuksesta säästetään, se on nuorilta pois. Tästä ei kuitenkaan pidä vetää suoraan sitä johtopäätöstä, että verkko- tai etäopinnot aiheuttaisivat syrjäytymistä tai opintojen keskeytymistä.

Välijärvi pelkää, että nuoret syrjäytyvät ohjauksen puutteessa. Verkossa tapahtuvat opinnot eivät kuitenkaan poissulje opettajan antamaa ohjausta. Sen sijaan perinteisessä lähiopetuksessakin saatetaan olla tilanteessa, jossa opiskelija ei saa ohjausta, vaikka on fyysisesti samassa tilassa opettajan kanssa.

Hyvin suunnitellussa ja toteutetussa verkkokurssissa panostetaan vuorovaikutukseen. Opiskelijan ei tarvitse suoriutua urakasta yksin, jos tarjolla on interaktiivisia tehtäviä, opettaja on tavoitettavissa ja kurssitehtävissä on myös ryhmätöitä tai muita vuorovaikutusta vaativia tehtäviä. Kun on kyse nuorten koulutuksesta, harva verkkokurssi alkaa ilman kasvokkain tapahtuvaa aloitustapaamista.

Myös opettajat tarvitsevat tukea. Hyvä, laadukas verkkokurssi ei synny itsestään. Teknisen osaamisen lisäksi tarvitaan vahvaa pedagogista osaamista, ja kuten Jyväskylän ammattiopiston koulutuspäällikkö Henry Paananen toteaa, henkilöstöä on koulutettu sekä ohjaamiseen että tietotekniikan käyttöön opetuksessa.

Säästöt eivät ole ainoa syy verkko- ja etäopetuksen lisäämiseen. Olen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AME ry:n toimitusjohtaja Petri Lempisen kanssa samaa mieltä siinä, että koulutuksen tulee vastata digitalisoituvan yhteiskunnan tarpeisiin. Opettajan tulee kuitenkin ohjata nuorta ja varmistaa, ettei nuori ole yksin verkon varassa.

Anne Tikkanen

äidinkielen opettaja ja koulutusteknologian opiskelija

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu