Entä jos hoitajarobotti tekee virheen?

Emma-Noora Vastola

Kylläpä harmittaa. On hienoa, että maailma kehittyy ja uudistuu, mutta tätä ihmisten ns. korvaamista roboteilla en ymmärrä. Nyt robotit ”uhkaavat vallata” jo senkin alan jolla itse työskentelen, nimittäin hoitoalan.

Esimerkkeinä on mainittu, että robotit voisivat esimerkiksi tallettaa tietoa, jakaa ja annostella lääkkeitä ja kuljettaa niin potilaita kuin tavaraakin eli korvata hoitajien työstä noin 20%.

On totta, että hoitajan työajasta nykypäivänä menee valtaisa aika esimerkiksi siihen, että kaikki kirjataan. Kirjaaminen on tärkeää, mutta se vie myös paljon aikaa asiakkailta ja potilailta.

Mitä tapahtuu hoitajien lääkehoidon osaamiselle? Jos robotit saavat homman käsiinsä, häviää melko varmasti suurimman osan hoitajien tieto ja taito lääkehoidosta, koska on niin helppo kysyä robotilta niiden käyttötarkoitukset ja esimerkiksi haittavaikutukset. Kuka ottaa vastuun, jos lääkehoidossa tapahtuu robottien osaamisesta huolimatta virheitä? Entäpä jos robotit saavat lääkkeet myös annostella ja liian myöhään huomataankin, että jokin on mennyt vikaan?

On hyvä, jos teknologian kehittyessä lääkevirheet vähenevät, mutta ajatus siitä, ettei näihin sähköisiin vehkeisiin voisi tulla ongelmaa, on omituinen.

Millä robotit kuljettavat ihmisiä ja minkälaisia matkoja? Mitä tapahtuu, jos koko helahoito menee täydelliseen oikosulkuun kesken tehtävän? Joutuvatko hoitajat työssään vahtimaan vielä robottienkin tekemisiä, vai luotammeko, että ne todella hoitavat joka kerta koko käyttöikänsä ajan hommansa oikein?

Paljon kysymyksiä, ainakin minulle.

Sanotaan, ettei pelkoa ole massatyöttömyydestä, jos robotit valtaavat alaa. Onneksi robotti ei koskaan voi korvata oikeaa ihmistä. Tiedä sitten, kuinka asiakaskunta ottaa vastaan uudet tuulet. Positiivista tässä on se, että raskaat ja mahdollisesti vaarallisetkin työt voitaisiin siirtää robottien tehtäviksi, mutta muuten ns. ”hoitajien korvaajina” tietyissä työtehtävissä pidän ajatusta harmillisena.

Itse olen nuori lähihoitaja, pidän työstäni kovasti ja toivon, että saan toteuttaa sitä mahdollisimman monipuolisesti jatkossakin, mukaan luettuna tärkeä lääkehoito.

Emma-Noora Vastola

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu