Työ on lahja ja tehtävä

Anne Eveliina Muhonen

Tapasin Ruotsin-risteilyllä hyttikäytävässä Abdullahin, joka siivosi vastapäistä lukaalia. Tämä ystävällinen nuorimies puhui sujuvaa englantia ja kertoi asuneensa Tukholmassa kolmisen vuotta vainoa paettuaan.

Totesin Abdullahille, että minua hävettää; kaukomaista tulee konnuillemme parhaassa työiässä olevia ihmisiä tekemään sitä, mitä suomalainen teki viimeksi 1990-luvulla.

Abdullah paiskii pienellä palkalla täysin välttämätöntä duunia, jota monet meistä karttavat. Afrikkalainen korkeakoulutettu sopii matalapalkkatyöhön, mutta suomalainen maisteri ei vessoja pese. Olemme samanarvoisia, mutta eriarvoisessa asemassa.

Kolikolla on kuitenkin kaksi puolta: Abdullah on turvapaikanhakija, joka on saanut oleskeluluvan ja löytänyt töitä. Positiivisiksi asioiksi voimme noteerata myös työelämän moninaistumisen ja tämän mahdollisuudet ymmärtävän työnantajan.

Meille yksittäisille kansalaisille yhteiskunnallisten kokonaisuuksien hahmottaminen on vain yhä vaikeampaa. Pääoma ja tuotanto ovat nykypäivinä usein toisistaan erillään. Globaalissa taloudessa ylipäätään ovat pelisäännöt hämärtyneet.

Kaikkien muutosten keskellä kuulemme vielä poliittista saarnaa: talouden tasapainottaminen vaatii jokaisen työpanosta. Vastalauseeksi osa porukastamme marssii sitten jatkuvan kitinän tahdissa ja toinen joukko syyttää lorvimisen mahdollistavaa systeemiä.

Vahvan kulttuurin alueelta kotoisin olevalla Abdullahilla sen sijaan on selkeät päämäärät ja tavoitteet. Lisäksi hän osaa arvostaa muita.

Keskusteltuamme Suomen ahdingosta esittikin Abdullah kysymyksen: ”Miksi sinua hävettää?” Aivan niin. Ei rakasta kotimaatamme hyödytä päivittelyt moraali- ja motivaatio-ongelmistamme, vaan korsien kantaminen yhteiseen kekoon. Eikä ole johtajiemme vika, jos joku heimoveljistä luistaa velvoitteista.

Toisen ihmisen esimerkki voi synnyttää toivottua liikettä asenteisiin ja toimintatapoihin. Työ on lahja ja tehtävä – Abdullah sen tiesi.

Anne Eveliina Muhonen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.