Hän oli Rion suurin hahmo

Timo Hakanen

Viime kuussa käydyt Rio de Janeiron kesäolympialaiset ovat jo etääntymässä horisonttiin ja siirtymässä historian lehdille.

Urheilumiehenä en malta olla ottamatta esille näkökulmaa, joka jäi tuloksiin ja tälläkin kertaa huonosti menestyneiden suomalaisurheilijoiden suorituksiin keskittyneiltä journalisteilta uutisoimatta.

Rion olympialaisten näkyvin hahmo ei ollut jamaikalainen pikajuoksija Usain Bolt eikä amerikkalainen uimari Michael Phelps, joiden suoritukset tosin ovat vertaansa vailla kisojen historiassa.

Suurimman medianäkyvyyden saavutti nimittäin Jeesus Kristus – vaikka ei itse osallistunutkaan yhteenkään lajiin. Häntä kuvaava 38 metriä korkea, 700 tonnia painava Rion kaupungin symboliksi yli 700 metriä korkean vuoren harjanteelle rakennettu patsas tuli nyt tunnetuksi sadoille miljoonille tv-katsojille kaikkialla maailmassa.

Tuo valtava taideteos, yksi uuden maailman seitsemästä ihmeestä ilmestyi kisojen aikana tavan takaa kuvaruutuihin. Se kuvaa Vapahtajamme suuruutta, ja patsaan ojennetut käsivarret hänen kutsuaan kaikille ihmisille tulla hänen luokseen, Jumalan siunattavaksi.

Voittajien taustoja usein valottavilta urheilutoimittajilta jäi noteeraamatta, että monet olympialaisissa parhaiten menestyneet urheilijat antoivat julkisesti kunnian menestyksestään Jumalalle ja kiittivät häntä saamistaan lahjoista ja kyvyistä. Luettelo näistä urheilijoista on pitkä. Tässä on tilaa vain muutamalle maininnalle.

Edellä jo mainittu Michael Phelpsin tarina on evankeliumia parhaimmillaan. Nyt jo 23 kultamitalin mies koki edellisten kisojen jälkeen turhautumisen ja ajautui alkoholiongelmiin kunnes luki Rick Warrenin kirjan The Purpose Driven Life (suomeksi Tavoitteena elämä, Päivä Oy 2005).

Se kertoo elämän tarkoituksen löytämisestä, uskosta Jeesukseen. Tuo ylivertainen uimarikin löysi sen kirjan avulla, lopetti juomisen, aloitti uudelleen harjoittelun ja palasi altaisiin moninkertaiseksi olympiavoittajaksi.

Kun etiopialaiselta, häikäisevän maailmanennätyksen juosseelta naisten 10 000 metrin juoksun voittajalta Almaz Ayanalta kysyttiin haastattelussa mielipidettä dopingiin, hän vastasi: ”Minun dopingini on Jeesus.”

Toisen upean ME-ajan tehnyt ja miesten 400 metrin juoksun voittanut Etelä-Afrikan Wayde van Niekerk siteerasi twitter-tilillään Raamattua kirjoittamalla: ”Turvaa Herraan kaikesta sydämestäsi äläkä nojaudu omaan ymmärrykseesi. Tunne hänet kaikilla teilläsi, niin hän sinun polkusi tasoittaa.”

Naisten triathlonin kultamitalisti, Yhdysvaltain Gwen Jorgensen kiteytti näiden ja lukuisten muiden Kristuksen todistukseksi urheilleiden yhteiseksi ajatukseksi tunnetun internet-sivuston haastattelussa toteamuksen:

”Yritän aina vain muistaa, että Jumala on antanut minulle tämän lahjan, ja se tuo minulle paljon iloa. Minun onkin tuotettava lahjallani kunniaa Jumalalle ja pidettävä hänet kaiken keskiössä.”

Annetaan todistuksen Kristuksesta näkyä ja kuulua kaikilla elämän aloilla, myös urheilussa.

Timo Hakanen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu