Pakolaisasioissa haukutaan väärää puuta

Ahti Vielma

Silmiini osui Keskisuomalaisen lyhyt uutinen, jossa vertailtiin Suomen ja Ruotsin maahanmuuttovirastojen toimintaa. Ruotsissa tehdyn arvioinnin mukaan ruotsalaisen maahanmuuttoviraston pitäisi ottaa tehokkuudessa mallia Suomen maahanmuuttovirastosta, lehdessä todettiin.

Näin tarkkailijat toteavat rajan takaa, mutta meillä tuota virastoa haukutaan käsittelyn liiallisesta kiireestä ja turvapaikan hakijoiden palauttamisesta vaarallisille alueille. Ja taustalla on vuosien arvostelu liian lepsusta suhtautumisesta pakolaisiin ja muihin maahanmuuttajiin.

Tekee niin tai näin, tekee aina väärin päin. Maahanmuuttovirasto on siitä esimerkki tilanteessa, jossa syntipukkia etsitään poliittisten maailmankatsomusten kautta eikä maahamme pakenevien ihmisten hädän todellisia syitä etsien.

Minulla oli eduskunnan hallintovaliokunnan jäsenenä mahdollisuus tutustua Maahanmuuttoviraston toimintaan kymmenkunta vuotta sitten. Kauhistelin jo silloin viraston työntekijöiden paineita. Ruumiin kieli ja ylirasittunut olemus jo kertoivat tilanteesta, vaikka henkilöt eivät olisi sanaakaan sanoneet. Oma johtopäätökseni oli, että tuota menoa henkilökunta ei kauan jaksa.

On kuitenkin jaksanut myllerrysten keskellä tähän päivään asti. Ja itse sanoisin: ihan kunnialla ja kiitoksen ansaiten. Organisaation johtajat ovat sen myös tuoneet julki, niin kuin hyvän johtajan tulee tehdäkin.

Sen sijaan kun poliittisia pisteitä kerätään keinolla millä hyvänsä, aivan liian usein haukutaan väärää puuta. Meidän suomalaisten on suorastaan sivistymätöntä ruoskia toisiamme tilanteessa, jossa meistä jokainen on syytön!

Suomalaiset eivät ole olleet aiheuttamassa sekasortoa Euroopassa. Olemme toimineet valtiona hyvien johtajiemme turvin taitavasti ja sivistyneesti. Toivoisin, että toistemme syyttely loppuu ja uskaltaisimme rohkeasti kertoa maailmalle yhteisen linjamme ja viestimme.

Historian lehdiltä löytyy lukematon joukko hallitsijoita, jotka ovat kotkan lailla odottaneet vuoroaan iskeä, kunhan saalis on näyttänyt varmalta. Tämän päivän tapahtumista tullaan kirjoittamaan samanlaista historiaa. Maailman todelliset johtajat liitelevät rauhassa ja sulkevat silmänsä miljoonien ihmisten kärsimyksiltä, satojen tuhansien kuolemilta, tuhansien hukkumiselta Välimereen, paljolta todella pahalta. He puuttuvat tilanteeseen vasta sitten, kun se on heidän oman etunsa mukaista.

Turha siinä on meidän syytellä toisiamme. Ruotsiin vertailusta minulla on omakohtaisia kokemuksia: Ruotsi toimi mallikkaasti ja humaanisti, kun pakenimme Lapin sodan alta.

Ahti Vielma

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.