Päijänteen muikku voittaa maailmanmatkaajakalan

Ronja Karkinen

Kansainvälinen liikakalastus uhkaa tyhjentää maailman meret. Jopa kahden kilometrin pituisia jättiläisverkkoja kiskovat suurtroolarit Länsi-Afrikassa, Intian valtamerellä ja Tyynellämerellä imuroivat vedet kaloista ja vievät siinä sivussa paikallisilta mahdollisuuden toimeentuloon.

Hupenevat saaliit ruokkivat alueellista epävakautta ja pakolaisuutta. Kalasaaliit puolestaan kierrätetään Kiinan kautta prosessoitavana ennen kuin ne päätyvät kaukaisen Euroopan kylmätiskeihin.

Samaan aikaan aivan omat lähivetemme kuhisevat hyvää ruokakalaa. Kuitenkin Itämeren silakat syötetään turkiseläimille ja tilalle tuodaan maailmaa kiertänyttä tonnikalaa. Suomalaisten ammattikalastajien määrä laskee, vaikka silakka, muikku ja järkisärki olisivat mitä parhainta lähiruokaa ja eettinen valinta kalatiskillä.

Kirkon Ulkomaanavun nuorisoverkosto Changemakerin tämän vuoden pääkampanja Kadonneet eväät on vaatinut loppua liikakalastukselle ja kannustanut suosimaan kotimaista kalaa. Vastaanotto on ollut innostunutta: jos kotivesien kalojen erinomaisuus tiedostettaisiin laajemmin, voisimme jättää etelän meret rauhaan ja ruokkia itsemme omien järviemme aarteilla.

Ronja Karkinen

pj., Changemaker

opiskelija

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu