Lyhytnäköistä säästää lapsilta

Kaisa Retkin

Keskisuomalaisessa julkaistiin 8.9.2016 pikku-uutinen Jyväskylän kaupungin sivistyspalvelujen 6.9. esitellystä talousarvioesityksestä ensi vuodelle. Säästöpaineet ovat ymmärrettävästi kaupungin kaikilla toimialoilla kovat, mutta leikkauslista oli lasten kannalta aivan lohdutonta luettavaa. Säästämisen keinot eivät voisi olla tämän lyhytnäköisempiä.

Haluan nyt nostaa valokeilaan pienimpien kaupunkilaisten käyttämät perhepuistot ja kerhot, jotka listan mukaan olisivat peräti lakkautusuhan alla.

Jo pitkään on uutisoitu siitä, miten varhaiskasvatus on kaikkein tuottoisinta koulutusta – siihen sijoitettu euro tulee myöhemmin yhteiskunnalle moninkertaisesti takaisin. Samoin on jo kauan ollut tiedossa ennaltaehkäisevien palvelujen ja varhaisen tuen merkitys esimerkiksi erityisopetuksen kulujen ja lastensuojelutarpeen vähentämisessä. Karua listaa lukiessa mieleen nousevat myös 90-luvun rajujen koulusäästöjen ja muiden perheisiin kohdistuneiden leikkausten kauaskantoiset vaikutukset.

Perhepuistot ja kerhot ovat mitä parhainta perheiden hyvinvointia tuottavaa toimintaa. Ne tarjoavat lapsille ikätoverien seuraa ja vanhemmille tärkeitä sosiaalisia kontakteja. Puistoissa on paljon kaikille avointa matalan kynnyksen toimintaa. Niissä liikutaan ja leikitään, järjestetään tapahtumia, tutustutaan ja luodaan alueiden omaa yhteisöllisyyttä. Perhepuistojen työntekijät tekevät työtään aidosti perheitä ajatellen ja lapset sydämessä. Poliitikkojen juhlapuheissa vilisevät muotitermit yhteisöllisyys, lapsilähtöisyys ja ennaltaehkäisevä työ toteutuvat perhepuistoissa.

Kerhotoiminnan lakkauttaminen loisi lisäpaineita päivähoitoon, mikä luultavasti nostaisi sivistystoimen kustannuksia tulevaisuudessa. Perheemme muutti kesällä Jyväskylään Espoosta, jossa kaupungin kerhotarjonta on huomattavasti Jyväskylää suppeampaa. Silloin vanhemmat vauvan syntyessä ymmärrettävästi jatkavat esikoisen hoitosuhdetta päiväkodissa osa-aikaisena taatakseen lapselleen päivätoimintaa lapsiryhmässä. Tämä puolestaan ruuhkauttaa päiväkoteja ja maksaa kaupungille huomattavasti enemmän kuin kerhotoiminnan järjestäminen. Miksi siis lakkauttaa toimivaa, hyvinvointia tuottavaa ja pitkässä juoksussa taloudellisesti järkevää kerhotarjontaa? Ylisuurten päiväkotiryhmien aiheuttamaa pahoinvointilaskua maksanemme tulevaisuudessa tavalla tai toisella muutoinkin.

Pienistä puistokävijöistä ja kerholaisista kasvaa tulevaisuuden jyväskyläläisiä. Haluammehan tukea heidän kasvuaan ja kehitystään jatkossakin. Lapset eivät ole vain toivoton kuluerä, vaan he tekevät tulevaisuuden, heihin panostaminen kannattaa. Kutsun tällä kirjoituksella vanhemmat, kummit, mummit ja järjestöt ottamaan kantaa puisto- ja kerhotoiminnan puolesta. Pidetään yhdessä pienimpien puolta!

Kaisa Retkin

kotiäiti, luokanopettaja

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu