Työelämä arvostaa moniosaajuutta

Pertti Malkki

Keskisuomalaisen pääkirjoituksessa (12.9.) yhdeksi merkittäväksi syyksi Ilmari Hannikainen pianokilpailun siirtymiselle Jyväskylästä Tampereelle mainitaan klassisen musiikin koulutuksen alasajo Jyväskylän ammattikorkeakoulussa (JAMK).

JAMKin musiikin tutkinto-ohjelmaan on otettu vuodesta 2004 lukien sekä klassisen että rytmimusiikin opiskelijoita. Koulutukseen otettavien opiskelijoiden lukumäärä näiden kahden genren välillä on ollut jo muutaman vuoden suunnilleen saman suuruinen.

Sisäänotto vuositasolla on yhteensä 40 opiskelijaa. Hakijoista sisään otetaan paremmuusjärjestyksessä ne hakijat, joilla valintakoelautakunta katsoo olevan mahdollisuudet saavuttaa opintojen tavoitteeksi määritelty instrumentti- ja muu musiikillinen osaaminen soveltuvuuden lisäksi.

Klassisen musiikin tavoitteellisten harrastajien määrä on laskenut. Tämä vaikuttaa suoraan myös klassiseen ammatilliseen koulutukseen hakeutuvien määrään. Tilanne on valtakunnallinen – jopa Sibelius-Akatemialla on pula hyvistä hakijoista joissain instrumenteissa.

Musiikkityylien väliset rajat ovat vuosien varrella hälventyneet. Osa klassisen musiikin opiskelijoista haluaa saada pop/jazz-osaamista opintojensa aikana. Myös työelämä arvostaa valmistuneiden moniosaajuutta ja eri musiikkityylien hallintaa.

Tämä työelämälähtöinen ja koulutuksellinen muutos ei ole kytköksissä kilpailujen järjestämisen kanssa, josta vastuun kantaa Keski-Suomen musiikin edistämissäätiö. Jyväskylän ammattikorkeakoulu on ollut ja on edelleen säätiön yhteistyökumppani.

Pertti Malkki

yksikönjohtaja

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu