Halutaanko oppikirjoilla vain kiusata lukiolaisia?

Rebekka Huotari

Lukiokoulutus on Suomessa ilmaista – vaan eipä olekaan. Kirjat joutuu ostamaan itse ja uutena kirjat maksavat välillä liiankin paljon.

Kustantajat kiusaavat lukiolaisia ja opettajiatuomalla tuomalla jatkuvasti markkinoille uusia, hieman muokattuja painoksia. Jokin kirjan tieto on ehkä saatettu päivittää, mutta muuten kirjassa ei ole mitään uutta.

Mutta tietenkin sivujärjestystä on muokattu. Näin jokainen joutuu ostamaan uuden painoksen, ettei opettajan tarvitse miettiä kahteen kertaan, mitkä sivunumerot antaa luettavaksi. Ja siten myös kustantaja saa enemmän rahaa.

Nyt kun opetussuunnitelma vaihtuu, vanhoja kirjoja ei voi edes myydä eteenpäin. Ostat siis uuden kirjan, joka päätyy käytön jälkeen roskiin, kun ei sille muutakaan käyttöä ole. Koristakoot siis roskista. Muuten olisi ehkä ihan okei ostaakin uusi kirja, kun sen voisi myydä eteenpäin kurssin jälkeen.

Ei ole reilua, että jo muutenkin ahtaalla eläviä toisen asteen opiskelijoita kiusataan näin. Osa lukiolaisista on juuri muuttanut kotoa ja raha-asiat ovat muutenkin uutta.

Kirjat vievät suuren osan lukiolaisen kuukausibudjetista. Onhan se tietysti kiva, kun näin saadaan työvoimaa kauppojen hyllyjä täyttelemään, kun opiskelijat joutuvat käymään lukion lisäksi myös työssä. Ja nyt sitten vielä tuista leikataan.

Toivoisimme Suomen päättäjien ja myös kustantajien ajattelevan tulevaisuutta. Jos nyt laitetaan toisen tason opiskelijat ahtaalle, kukaan ei jaksa opiskella. Tulevaisuudessa onkin sitten yhä enemmän ja yhä nuorempia uupuneita ja työttömiä. Ja kenelle siitä kuuluu kiitos?

On toki totta, että tämä voi olla hiukan liioiteltua. Kirjoihin menevä satanen kuussa on aika vähän verrattuna joihinkin koulutusmaksuihin vaikkapa Britanniassa tai Yhdysvalloissa. Mutta silti. Suomi on ottanut erilaisen linjan suhteessa toisen tai kolmannen asteen opiskeluihin.

Toiveemme on, että kuka tahansa suomalainen nuori voisi täysillä keskittyä opiskeluun painiskelematta rahaongelmien kanssa. Että meidän opiskelijoiden ei tarvitsisi murehtia sitä, miten opiskella ja elää siinä sivussa.

Rebekka Huotari

Jere Lahenius

Tea Kinnunen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.