VR:n tytäryhtiöitä pilkotaan piiloon tarkoitushakuisesti

Antero Pohjonen

VR:n viestintäpäällikkö Mika Heijari kertoi (KSML 5.9.) tietoja, joita itse asiassa kaivattiin. Ei siksi, ettenkö tiennyt VR:n osuutta (eli osattomuutta lennätinavojohtolinjan suojelupäätökseen alusta alkaen ja sen nykytilassakin) lennätinlinjan kulttuuriarvojen säilyttämisessä. Olinhan yksi Haapamäen kyläyhdistyksen valtuuttama suojeluesityksen allekirjoittaja puheenjohtajana silloiselle Keski-Suomen ympäristökeskukselle.

VR:ssä vaihtuvat tytäryhtiöitten nimet ja omistussuhteet näköjään kolmevuotisperiodi- tahdissa.

Yhtiötä pilkotaan tytär- ja tyttärentytäryhtiöiksi vastuut sekä velvoitteet sitoutumisissa hämärtäen, voittojen maksimoimiseksi. Tietoja valuu tiukasti yhtiöistä, ja yleensä propagandistisesti, facebookissa ja perinteisillä poliitikon opeilla: ”sanot, mutta et sano mitään” -mentaliteetilla.

Sanavalinnat eivät kerro kaikkea todellisia tarkoitusperistä ja velvoitteita mutta näin täytetään yhtiön avoimuus julkisuuteen. Heijari kertoo Cinian erityistehtäväyhtiön olevan Governian omistuksessa. Facebookin mukaan kuitenkin 77,5 prosentilla.

Facebook esimerkiksi kertoo Governian konsernivastuista: Taloudellinen, sosiaalinen ja ympäristövastuu otetaan huomioon konserniyhtiön päivittäisessä liiketoiminnassa. Kaikessa toiminnassa noudatetaan eettistä ja hyvää hallintotapaa.

Sanoma on helppo, mutta vaikea hallita sekä noudattaa missään suuryhtiö-organisaatiossa. Ei ainakaan VR:ssä. Kulttuurilupausten toteutusarvoista ei synny pohdintaakaan ja nuo detaljit jotka korostaisivat juuri kulttuurin osuutta, ovat tyhjänpäiväisiä arvoja eteenpäin ajavassa yhtiössä, mukana roikkuvia rasitteita.

Kulttuuriin ei viittaa, eikä sen säilymistä puolla sekään, kun facebook kertoo näin Cinian tehtäväkentästä: Cinia on keskittynyt ja sitoutunut rakentamaan älykkäämpää yhteiskuntaa yhdessä asiakkaittensa sekä infrastruktuuriin sitoutuneen Suomen valtion kanssa.

Kulttuuriarvot eivät istu mitenkään Ciniaankaan – ne eivät elä erikoisosaamisen ympyröissä, verkossa ja vaativan tietoliikenteen sekä telematiikan osaamismaailmassa. Ne ovatkin kokeneet luonnollisen poistuman Corenetin yhtiökauppoina.

Ympäristövastuu on kovin pyöreä ilmaisu. Jos noita vastuisiin liittyviä kulttuurisuojeluarvoja ei saada liitettyä minkään yhtiön toimenkuvaan, ainakin VR:n jossain yhteyksissä käyttämä kuvailu, kuinka ”VR arvostaa ja kunnioittaa kulttuuriperintöään ja historiaansa, sekä pyrkii sitä kaikin tavoin vaalimaan ja säilyttämään yhdessä siihen sitoutuneitten sidosryhmiensä kanssa” on pelkkä fraasi.

Jotain ratkaisevan tärkeää on unohdettu, kun mahtipontiset yhtiötoimenkuvat on kirjoitettu. Niin korrektia olisi myös itse tuo virhe oikoa. Pelkkä yhtiöluettelo VR:n viestintäjohtajalta on tyly näkemys kulttuuriasiasta. Vai nähdäänkö se niin vähäpätöiseksi, että velvoitevastuut oman kulttuurin säilymisestä on siirretty syrjään ja aliarvostetuiksi kolmansien osapuolien toimiksi? Olkoon yhtiön nimi mikä tahansa, noihin asioihin on Museovirastolla ja Elylläkin joku sananvalta. Sitä olisi aika käyttää nyt jo pikaisesti.

Antero Pohjonen

kaupunginvaltuutettu

hallituksen jäsen,

Keuruu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.