Some luo uutta politiikkaa

Risto Ahonen

Netin sosiaalinen media elää vakaata nousukauttaan. Viestinnän suunnittelijat pohtivat, missä olisi tehokkainta pyrkiä vaikuttamaan ihmismassojen mielipiteisiin. Virtuaalinen vaikuttaminen on jo ajanut ohi painetun sanan. Some päihittää lehdistön, television ja radionkin viestinnän nopeudessa sekä saavutettavuusmittareilla.

Kansainvälisten konfliktien käsittely ja uutisointi aiheuttaa voimakasta viestinnällistä ristiriitaa. Suuren jakelun voi saada netissä myös perätön tieto. Vastuu virheellisen tiedon omaksumisesta ja levittämisestä onkin siirtynyt suurelta osin lukijalle. Konstit joilla someviestintää yritetään kaitsea, ovat kyseenalaisia. Uusia termejä ilmaantuu.

Populismiksi luokittelemalla yritettiin aluksi vaimentaa sanomalehtien mielipidekirjoittajia. Nyt puhutaan trollauksesta, joka on yhtä mitäänsanomatonta nimittelyä. Mielipidevaikuttamista on ollut aina, vain välineet ja asiasisällöt ovat muuttuneet. Välineet ja sosiaaliset taidot ovat kansanomaistuneet.

Mihin on luvallista ja merkityksellistä vaikuttaa sosiaalisessa mediassa ja sanomalehdissä mielipiteitä julkaisemalla? Kaikkeen. Mielipiteiden ilmaisun runsaus on rikkautta. Siitä seuraa, että kabinettijohtaminen vaikeutuu, kuten pitääkin. Siitä seuraa, että kaveridemokratialla ei ole kestävää tulevaisuutta. Ketut jäävät kiinni, vaikka rakentaisivat kuinka ovelia pakokäytäviä.

Maakuntalehti otsikoi Ulkopoliittisen instituutin raportista: ”Venäjän ulkopolitiikkaan ei voi vaikuttaa”. Tutustumatta raportin perusteluihin väitän, että vaikuttaa voi. Myös Suomen ulkopolitiikkaan voi ja pitääkin voida vaikuttaa.

Suomen ulkopolitiikkaan vaikuttavat Yhdysvaltain, Venäjän, EU:n, lukemattomien asiantuntijoiden ja tavallisten kansalaisten kannat. Ulkoministeriömme tehtäväksi jää laskea mielipiteiden saldo ja toimia sen mukaisesti. Paras kansallinen asiantuntemus ei istu minkään maan ministeriöissä.

Oletteko huomanneet? Demokratia ei ole enää sitä, että valitaan poliittiset johtajat määräajaksi. Demokratia muuttuu huimaa vauhtia reaaliaikaisemmaksi ja tasavertaisemmaksi mielipidevaikuttamisen seurauksena.

Risto Ahonen

Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu