Inhimillisyyttä laskujen perintään

Seppo Hiltunen

Jyväskylän kaupunki tekee loistavan päätöksen, jos se päättää vetää julkisen terveydenhuollon käytöstä aiheutuneiden laskujen perinnän pois yksityisiltä perintäfirmoilta.

Varmasti nyt jo yleisesti tiedetään se, että suurin osa julkisen terveydenhuollon piirissä olevista ovat niitä kuntalaisia, joilla ei ole työpaikkaa eikä työterveydenhuoltoa eikä varaa yksityiseen terveydenhoitoon. He ovat pääosin pienituloisia, jotka joutuvat tasapainoilemaan tulojen ja menojen kanssa.

Terveydenhuollon laskut ovat suoraan perintäkelpoisia ja kun ne annetaan yksityisten voittoa tavoittelevien perintäfirmojen hoidettaviksi, nousee pienimmänkin laskun loppusumma hetkessä taivaisiin.

Miten pienituloinen ja vähävarainen pystyy maksamaan perintäfirman kuluilla korotetun laskun, jos hän ei ole pystynyt maksamaan sitä ensimmäistä laskua? Tässä pelissä häviäjänä on aina se kuntalainen, joka perintäfirman toimien tuloksena joutuu ulosottoon ja sitä kautta menettää luottotietonsa. Ketä tämä hyödyttää?

Jos tämä Jyväskylän kaupungin suunnitelma etenee, on se oikeansuuntainen kädenojennus kuntalaisille. Kaupunki osoittaa kantavansa vastuunsa tarjoamalla lakisääteisen palvelun ja seuraamalla sen käytöstä aiheutuneiden laskujen maksua itse. Inhimillinen kärsimys vähenee, kun kuntalaiset eivät heti joudu kasvottomien perintäfirmojen puristukseen ja siitä ulosottoon, vaan saavat hoitaa laskut kaupungin kanssa.

Tällä inhimillisellä lähestymistavalla on myös imagollinen merkitys, sillä antaahan kunta nyt selkeän viestin siitä, että se haluaa tukea vähävaraisimpiakin haastavissa elämäntilanteissa.

Seppo Hiltunen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu