Ensi- ja turvakotien rahoitus kuntoon

Meri Lumela

Perhe- ja lähisuhdeväkivalta on edelleen valitettavan arkipäiväinen ongelma Suomessa ja varjostaa liian monen lapsen, naisen ja miehen elämää. Turvakoti on paikka, mistä saa turvapaikan silloin, kun omassa kodissa ei voi olla väkivallan, uhkailun tai pelon Turvakodissa asuminen on tilapäistä, keskimäärin kolme viikkoa.

Keski-Suomen Ensi- ja turvakodissa on vain viisi turvakotipaikkaa, mutta selkeä tarve on 2–3 lisäpaikalle. Nyt Jyväskylässä turvakodin ovelta joudutaan joka vuosi käännyttämään noin 30 turvaa ja apua tarvitsevaa perhettä.

Samanlainen tilanne on joka puolella Suomessa, perhepaikkoja ei ole läheskään riittävästi tarpeeseen nähden. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan 1200 ihmistä jäi viime vuonna vaille hakemaansa turvaa.

Turvakoti tarjoaa välitöntä kriisiapua, ympärivuorokautista turvattua asumista sekä neuvontaa ja ohjausta. Asiakkaista valtaosa on naisia ja pienten lasten äitejä.

Turvakotitoiminnalla on käytössä toimintamalleja, joilla voidaan katkaista väkivaltakierre. Jatkuva perheväkivalta aiheuttaa mittavaa inhimillistä kärsimystä ja myös taloudellisia kustannuksia yhteiskunnalle.

Valtio on vastannut turvakotipalvelun rahoituksesta vuoden 2015 alusta alkaen, aikaisemmin palvelu perustui kuntien yksittäisille asiakkaille myöntämiin maksusitoumuksiin.

Hallituksen ensi vuoden budjetti ei edelleenkään sisällä riittävää rahoitusta tarvittavalle määrälle turvakotipaikkoja. Toiminnalle esitettiin lisärahoitusta vain 2 miljoonaa euroa vaikka sosiaali- ja terveysministeriö on esittänyt 5 miljoonaa euroa. Suomessa turvakotien paikkamäärät ei täytä kansainvälisten sopimusten ja velvoitteiden tasoa vaikka väkivallan uhrin oikeus turvaan tulisi olla itsestään selvä.

Suomi on allekirjoittanut kansainvälisen Istanbulin sopimuksen naisiin kohdistuvan väkivallan sekä perheväkivallan ehkäisemisestä ja poistamisesta, väkivallan uhrien suojelemisesta sekä väkivallan tekijöiden saattamisesta edesvastuuseen teoistaan. Tavoitteenamme on yhteiskunta, jossa eri sukupuolet ovat yhdenvertaisia ja tasa-arvoisia. Voimme yhdessä muokata vallalla olevia asenteita kielteiseksi kaikelle väkivallalle.

Naisjärjestöjen tulisi yksimielisesti vaatia hallitusta osoittamaan vuoden 2017 budjetissa ensi- ja turvakotitoimintaan rahoitusta sosiaali- ja terveysministeriön esityksen mukaisesti 5 milj. euroa.

Meri Lumela

puheenjohtaja

Tuija Mäkinen

hallituksen varajäsen

Keski-Suomen Vihreät Naiset ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu