Jyväskylän saunaprojekti ei innosta veronmaksajia

Hannu Korpela

Saunaprojekti ei kiinnosta vastuunkantajia – heillä tarkoitan tietenkin kaupungin veronmaksajia.

Keskisuomalaisen mukaan Jyväskylässä ei muka ole yleisiä saunoja. Aalto-Alvarissa ja Vaajakosken Wellamossa on hyvät ja halvat julkiset saunat. Hallit ovat auki kiitettävästi ja tilaa on.

Yleisiä kesäsaunoja löytyy rannoilta. Esimerkiksi Kalasaaren laatusauna on ilmainen ja auki aina. Keskisuomalaisen toimittajat tuskin edes tietävät, millaista on yleisessä saunassa, jota he nyt romantisoivat.

Yli 50 vuotta sitten menin joskus isän reppuselässä SOK:n yleiseen saunaan Vaajavirran rannalle. Omaa saunaa ei lämmitetty, jos pakkasta oli lähemmäs 30 astetta. Kuitenkin kerran viikossa piti peseytyä ja vaihtaa alusvaatteet.

Kiuas lämpeni haloilla ja parvessa oli reilu komppania miehiä. Vanha Dagmar heitti löylyä ja pesi miesten selät arvatenkin juuriharjalla ja mäntysuovalla. Iso pukuhuone oli jaettu loosseihin. Vaatteet olivat vapaasti penkeillä tai naulakoissa. Lukittavia kaappeja ei tarvittu, koska varkaita ei ollut.

Sitä paitsi elettiin pakostakin yhteisöllisesti niin puheissa kuin kuteissa. Miehet puhelivat vilkkaasti enimmäkseen työ- ja sota-asioista. Saunan päälle joivat kahvia tai pilsneriä ja minä Jiveä. Niitä myytiin saunan kahviossa.

Aikanaan oli todellinen tarve yleisille saunoille, mutta kuka nyt niitä tarvitsee? Lähes kaikilla on oma talosauna, monilla jopa useita.

Erityisesti monet nuoret eivät edes käy saunassa, sillä suihku riittää. Harvalle ulkomaisille sauna on vetonaula ja monet välttävät meidän pakkosaunomista. Eikä mikään ’yleinen’ edes sovi vallitsevaan trendikulttuuriimme: olemme sulkeutuneita ja yli kaiken yksityisyyttä arvostavia yksinäisyyteen nääntyviä urbaaneja ihmisiä.

Jos yksityisellä taholla on rahaa ja intoa sijoittaa tällaiseen riskihankkeeseen, niin kaikin mokomin. Esimerkiksi tarpeeton kauppahalli voitaisiin myydä heille.

Kiinteistö ja Harjukadun asuinkolossin pilaama tori voitaisiin tällöin kaavoittaa yleisten saunojen korttelialueeksi. Siinäpä kunnon vetonaula Jyväskylään!

Näin kuntaa ei höynäytetä taas turhaan uuteen miljoonahankkeeseen. Keljon voimala, Lutakon tunneli, suotietokeskus Kammi ja monet muut kaupungin hukkainvestoinnit riittävät toistaiseksi.

Kaupunginjohtajan ja poliitikkojemme pitää aina muistaa, että kunnan perustehtäviä on huolehtia vanhoista, sairaista ja köyhistä sekä järjestää lasten päivähoito ja perusopetus. Lähes kaikki muu, erityisesti business ja ei-välttämättömät palvelut, ei kuulu kunnille.

Hannu Korpela

Jyväskylä, Vaajakoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu