Euroopassa tuttu idän ja lännen jakolinja

Lars-Olof Fredriksson

Suomen asema lännen ja idän jakolinjalla puhuttaa turvallisuudesta keskustelevia. Selvityksissä on arvosteltu Suomen jättäytymisestä harmaalle vyöhykkeelle Euroopassa, kun ainoa oikea valinta olisi tiukempi sitoutuminen lännen rakenteisiin erityisesti puolustusasioissa.

Meillä kansaa on peloteltu Venäjän arvaamattomuudella ja Putinin valtapyrkimyksillä maan itärajan tuntumassa ja ”lähiulkomailla”. Nykyiset arviot ja vaatimukset selkeämmästä sitoutumisesta länteen on osoitettu meille, joille on ollut tärkeää ylläpitää hyviä suhteita eri ilmansuuntiin ja puolustautua kaikissa tilanteissa.

Uutta maailmanjärjestystä luotaessa ja soviteltaessa Suomeenkin unohdetaan helposti maantieteeseen, historiaan ja kulttuurin kytkeytyvät tosiseikat. Maantieteelle emme mahda mitään, historia kertoo kohdaltamme vertaansa vailla olevan selviytymistarinan ja kulttuuri on antanut voimaa monissa kriiseissä.

On puhuttu ilkeästi ”varovaisuuslinjan” kannattajista, joiden jalat ovat juuttuneet menestyksellä käytyjen sotien juoksuhautoihin ja kuva turvallisuudesta ikuiseksi luullun yya:n turvatakuisiin. Uusissa linjauksissa vaaditaan menneisyyden unohtamista ja uutta suhtautumista Venäjän nyt pöyhkeään kansainväliseen toimintaan.

Maailmanjärjestys on vaarallisesti palaamassa nationalistisiin ja fundamentalistisiin rakenteisiin, myös Euroopassa, joille on ominaista kuviteltujen oikeuksien siunaama väkivalta ja paluu pimeyteen. Tästä seuraa kaoottinen tilanne kriiseinä ja sotina, joiden varjo näkyy militarismin kasvuna, pakolaisuutena ja terrorismina.

Suomen asema on edelleen kansainvälispoliittisesti hyvä eikä outoja irtiottoja ja huonosti perusteltuja arvioita tarvittaisi tuomioista puhumattakaan. Idän ja lännen jakolinja on historiallinen, jonka vaihteluihin on pakko sopeutua, mutta samalla tehdä voitava kriisiytymisen ehkäisemiseksi ja oman aseman turvaamiseksi.

Lars-Olof Fredriksson

yhteiskuntatieteiden maisteri, majuri evp

Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.