Biokaasun tuotannolla rahan ja ravinteiden kiertotaloutta

Lauri Oinonen

Tässä lehdessä oli ansiokas pääkirjoitus biokaasun tuotannosta ja maapallolta kohta katoamassa olevan fosforin talteenotosta takaisin lannoitteeksi (KSML 4.8.). Asioita tulisi tarkastella ilman ennakkoluuloja, positiivisessa hengessä mahdollisuuksien toteuttamiseksi pääkirjoituksen suuntaviittojen mukaan.

Keski-Suomessa osataan valmistaa vientiäkin varten biokaasun tuotantolaitoksia. Jyväskylässä on haluttu edetä hyvinkin myönteisesti biokaasun tuotannossa ja asia on tuttua jo Laukaassa sekä Joutsassa.

Keuruullakin oli hyvä seminaari äsken asiaan liittyen. Tällä hetkellä viemärijätteiden osalta biokaasun tuotannon kannattavuus vielä perustuu jätemaksuihin.

On hyvä, että viemärijätteet voidaan käsitellä ja myös saadaan taloudellista vastinettakin. Jotta jätteissä olevat lääke- ja myös huumeiden jäämät eivät siirtyisi elintarvikkeisiin, olisi harkittava viemärijätteiden jäämien hyödyntämistä ehkä ensi sijaisesti muualle kuin peltoviljelyyn. Olisiko mahdollista ajatella niiden käyttöä esimerkiksi metsien lannoittamisessa?

Karjanlannassa ei ilmeisesti olisi kuitenkaan vastaavia määriä kyseisiä jäämiä, joten siitä voisi tuottaa biokaasua ja kiinteät ravinteet olisivat kaasuntuotannon jälkeen lannoitteiksi soveltuvia, sillä lannan maahan sijoittamisessakin ne tulevat maaperään.

Pääkirjoituksessa viitattiin fosforin ennakoituun loppumiseen tämän hetken tietämyksen valossa. Siksi fosforin talteenotto kierrätyksessä käy yhä välttämättömämmäksi.

Fosfori on välttämätöntä ruuan tuotannossa maapallolla kuten monessa muussakin käyttötarpeessa. Lannoitteiden hinnat ovat jo varsin korkea kuluerä maataloudessa.

Biokaasu mahdollistaa maaseudulle rahan ja ravinteiden kiertotaloutta. Siksi asioita on tarkasteltava ennakkoluulottomasti ja tuloksia tavoitellen.

Maataloudessa on pyrittävä sekä tulojen lisäämiseen että lannoite- ja muiden kulujen minimointiin. Paikallisesti toteutettuna asiantuntijat esittävät biokaasun tuotannon antavan näihin molempiin mahdollisuuksia.

Paras tulos saavutettaneen pelloilta tulevan ja muun vastaavan eloperäisen aineksen kuivamädätykseen perustuvalla biokaasun tutannolla. Tällöin ei ole vaaraa haitallisista jäämistäkään sen enempää kuin mitä mahdollisesti valtateiden varsilta suurkaupungeissa jo nyt löytyy.

Biokaasu on kuitenkin puhdasta kaikkeen käyttöön. Sen tuotantoa, jakelua ja käyttöä kannattaa edistää myös rahan ja ravinteiden paikallisen kiertotalouden tähden.

Lauri Oinonen

maakuntavaltuutettu (kesk.)

Keuruu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.