Hallituksen on korjattava budjettiaan inhimilliseksi

Ville Niinistö

Suomi nousee vaikeista ajoista, kun jokaista ihmistä arvostetaan. Yhteiskunnan osattomuutta ja köyhyyttä ei ratkota leikkaamalla heikompiosaisilta. Valitettavasti juuri näin Sipilän hallitus on tekemässä valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) ensimmäisessä budjettiesityksessä.

Suomalaiset ansaitsevat arvostusta tekemälleen työlle. Silti hallitus on heikentämässä lastentarhanopettajien ja kirjastonhoitajien asemaa sekä lastemme koulutusta.

Vihreät teetti laskelman eduskunnan tietopalveluilla Orpon budjettiesityksen vaikutuksista tuloeroihin. Tulos oli hätkähdyttävä. Kaikkein pienituloisimmat, eli työttömät, eläkeläiset ja sosiaaliturvan varassa olevat, häviävät.

Työtön ja pienituloinen eläkeläinen menettävät jopa 2 prosenttia ostovoimastaan. Opiskelijoilta hallitus aikoo leikata vielä enemmän: opintorahasta aiotaan leikata neljännes elokuun alusta.

Pääministeri Juha Sipilä sanoi viime viikolla, että koko kilpailukykysopimuksen idea on koko ajan ollut, että julkinen sektori maksaa yksityisten yritysten sopimuksesta saaman hyödyn kustannukset.

Sipilän idean maksavat siis pienipalkkaiset naiset – samalla koulutuksen, terveydenhuollon ja sisäisen turvallisuuden ammattien asema heikkenee. Se on väärin.

Sipilä vaatii, että kaikilta julkisilta työnantajilta leikataan palkkojen leikkauksen hyöty pois. Samalla leikataan ammatillisilta oppilaitoksilta, korkeakouluilta ja vapaalta sivistystyöltä. Näin tehdään siitä huolimatta, että valtiovarainministeri Orpo vielä keväällä lupasi, ettei koulutuksesta enää leikata.

Nämä alat kokevat tulleensa huijatuiksi: kukaan hallituksessa ei ollut kertonut heille, että kilpailukykysopimus merkitsee heidän valtionrahoituksensa lisäleikkauksia.

Hallitus on mainostanut antavansa työntekijöille veronkevennyksen, mutta erityisesti julkisen puolen sairaanhoitajille, opettajille ja poliiseille se on vain sumutusta lomarahojen leikkauksen takia. JHL teetti laskelman, jossa ilmeni kuka lopulta maksaa laskun: pienipalkkaiset naiset. Lähihoitajan ansiot pienenevät ensi vuonna jopa 600 euroa.

Hallitus suunnittelee korottavansa päivähoidon maksuja niin, että keskituloinen perhe joutuisi maksamaan jopa 1 400 euroa vuodessa lisää kahden lapsen päivähoidosta. Korotus vie Suomea täysin väärään suuntaan: se vaarantaa naisten asemaa työelämässä ja heikentää päivähoidon arvostusta.

Ammatillisesta koulutuksesta hallitus aikoo leikata jopa 10 prosenttia, mikä uhkaa lisätä erityisesti poikien koulupudokkuutta ja työttömyyttä. Koulutuksesta leikkaaminen on ainoastaan haitallista nuortemme ja koko Suomen tulevaisuudelle, myös taloudelle.

Vihreät vaatii, että hallitus korjaa budjettiaan inhimilliseksi. Omassa vaihtoehdossamme vähennetään ympäristölle haitallisia tukia ja nopeutetaan uusien energiaratkaisujen käyttöönottoa. Silloin työllisyys kasvaisi ja velkaantumista voitaisiin vähentää leikkaamatta heikompiosaisilta ja koulutuksesta.

Ennen kaikkea hallitus ei saa omilla toimillaan lisätä Suomen eriarvoistumista ja köyhyyttä. Suomalaiset tarvitsevat työtä ja toivoa – ei raippaa ja toivottomuutta. Korjatkaa suuntaa, Sipilän hallitus.

Ville Niinistö

puheenjohtaja

Vihreät

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.