Tietämättömyys vaivaa rakentamista

Esko Tynkkynen

Erkki Fredrikson (KSML 27.8.) kiinnitti monen muun tapaan huomiota koneellisen ilmanvaihdon mahdolliseen vaikutukseen huoneilma ongelmien aiheuttajana. Hän myöskin oli pannut merkille, ettei perinnerakentamisesta ole juurikaan seurannut ongelmia.

Syiden aiheuttajia voisi olla lukuisa joukko muitakin, jonka vuoksi syyllistä on vaikea löytää. Kun perinnerakentaminen erisyiden vuoksi päättyi noin 70 vuotta sitten, on syyllinen etsittävä muutosten piiristä.

Tuolloin alettiin koneellistamisen seurauksena käyttää kesäkaadettua mäntyä, jonka lahonesto on paljon vähäisempää kuin talvikaadetun männyn. Lisäksi puuntyöstöstä syntynyttä muiden puiden lastua alettiin sekoittaa lämpöeristeisiin, jolloin lahonesto muuttui olemattomaksi.

Samaan aikaan kivivilla syrjäytti lasivillan ja rakenteissa alettiin käyttää kipsiä. Kipsi on mainio materiaali, mutta sen työstettävyyden parantamiseen käytettiin alusmaitoa, joka sisältää kaikki homesienten tarvitsemat ravinteet!

Väärä puuaines, kivivilla ja kurrikipsi tarvitsevat vain vettä, jotta homesienet menestyisivät.

Perinnerakennusten sairastumiset johtunevat korjaus- ja muutostöistä, joissa on käytetty mainittuja materiaaleja. Ilmanvaihdon syy koskee vain tapauksia, joissa syntyy kosteuden kondensoitumista.

Käyttäjän syyksi menee se, kun valvonnan puutteen vuoksi syntyy liian suuria vesivaurioita joko vuotojen tai huolimattomuuden vuoksi. Talonmies- käytännön lopettaminen on osa ongelmaa.

Rakentamisaikainen tietämättömyyskin on osa ongelmaa. Työnjohdon koulutukseen ei luultavasti kuulu vieläkään nämä asiat, joka puolestaan johtuu siitä ettei tutkimuskaan ole ajantasalla. Kunnes tarkempaa tietoa on käytettävissä, on työmailla syytä katsoa, ettei mineraalivillojen anneta ulkovarastoinnissa tai rakenteissa kastua. Talvikaadettu mäntykin pitäisi palauttaa käyttöön. Mikrobeille emme voi mitään muuta, kuin huonontaa niiden elinmahdollisuuksia.

Esko Tynkkynen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu