Kivenlouhimo ei ole Petäjäveden strategian mukaista kehittämistä

Nina Hirsiaho

Olemme syvästi pettyneitä siihen, että KHO on 19.8. 2016 myöntänyt Koskelan Koneet Oy:lle maa-ainesluvan kalliokiviainesten ottamiseen Kintauden kylässä Kaistinmäellä (diaarinro: 1624/1/15 ja 1779/1715).

Maa-aineksien ottolupa koskee yhteensä 193 000 kuutiometriä ja on voimassa 1.8.2024 asti.

Lupa vesittää osaltaan kuntamme strategian mukaista kehittämistä, samoin luonnollisesti Kintauden kylämme tulevaisuutta luonnonmukaisena, rauhallisena ja turvallisena lapsiperheidenkin suosimana asuinseutuna.

Emme suurella todennäköisyydellä tämän päätöksen myötä saa Palvalahti–Kintaus -osayleiskaavaan jo vuosia aiemmin kaavoitettua ekotaajamaa, sillä on hyvinkin epätodennäköistä, että kukaan tietoisesti haluaisi rakentaa seudulle, jonne saisi lähinaapurikseen ainakin muutamiksi vuosikymmeniksi kivenlouhinta ja -murskauskeitaan. Tähän uskomme, huolimatta jo HO:n aiemmasta kirjauksesta, että kyseisellä maa-ainesottohankkeella ei olisi vaikutusta 1-vaiheen ottoalueesta noin 750 metrin etäisyydelle kaavoitetun ekotaajaman toteuttamiseen.

Samalla kariutui osaltaan myös Kintauden kyläyhdistyksen jo vuosia suunnittelema luonto- ja virkistyspolkuverkosto kyseisellä alueella.

Samoin oma vaikutuksensa on myös Kintauden vesiosuuskunnan vesihuollon kehittämissuunnitelman kaavailemalle vedenottamon rakentamismahdollisuudelle.

Karua todistaa tällaista epädemokraattista tulosta, jossa valituksemme lähes 200:n yksityisen (159 Petäjäveden asukasta ja 23 kunnan ulkopuolista asukasta) ja viiden ison yhteisön: Suomen Omakotiliiton Jyvässeudun omakotiyhdistys ry:n, Suomen Luontoliiton Petäjäveden yhdistys: Petäjäveden luonto ry:n, Eerojen Erä ry:n, Maaseutu- ja Erävihreiden sekä Vihreä Keurusseutu ry:n vastustusta ei huomioitu lainkaan.

Uuden kuntalain painotukset sekä kuntalaisten aidon kuulemisen vaatimukset vesittyivät nekin tällä päätöksellä rankasti.

Maksumiehiksi yhteisen valituksemme osalta jouduimme myös me allekirjoittaneet, sillä valitusta ei huomioitu yleishyödyllisenä kunnan tai valtion varoista kuitattavaksi. Omasta pussistamme saamme nuo kulutkin kattaa.

Vihreä Keurusseutu ry:lle osoitamme lämpimimmän kiitoksemme, sillä se lupautui osallistumaan kuluihimme sadalla eurolla. Samoin Kintauden yksityisasukkaista Kaija Laitinen halusi myös osallistua kuluihimme, siitä myös lämpimät kiitoksemme.

Silti maksettavaa jäi: HO:n käsittely 12.5.2015 maksoi meille jo noin sata euroa, KHO:n valituskulut olivat 244 euroa. Jos valituksissamme mukana olleet haluavat vielä osallistua yhteisvastuullisesti valituksiemme kustannuksiin, ottakaa ystävällisesti meihin yhteyttä.

On ilo ja kunnia toimia kuntamme hyväksi yleishyödyllisesti luottamustoimitehtävissä, mutta kun kuluvalla nimenomaisella valtuustokaudellammekin päättämäämme strategiaa ei näissä päätöksissä lainkaan kunnioiteta, tuntuu tämä kaikki tekemämme työ todella turhauttavalta.

Viime viikonlopun sähkökatko toi myös puhtaan veden saantiin joillekin kylämme asukkaille ongelmia. Muutamat kyläläiset eivät uskaltaneet kertomansa mukaan hakea Vehkasuon lähteeltäkään vettä sen erikoisen värin vuoksi.

KHO:n pitämän päätöksen mukaisesti Kaistinmäeltä ei kuitenkaan ollut syytä suorittaa vaatimiamme hydrogeologisia kallioperustan tutkimuksia. Voi vain toivoa, että kultaakin arvokkaammat pohjavesivarantomme eivät vaarannu haetun kalliokiviaineksen oton yhteydessä.

Nina Hirsiaho

kunnanvaltuutettu (vihr.)

Ritva Lehtonen

kunnanvaltuutettu (ipu)

Petäjävesi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.