Sähkö- ja kaasuautot samalle viivalle

Mauri Pekkarinen

Keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen esittää sähköautojen hankintaan 4 000 euron hankintatukea. Hyvä esitys, mutta yksipuolisuudessaan ”vino”. Liikenteen päästöjä pitää vähentää Suomessa paljon. EU:n tuore vaade on 39% vuoteen 2030 mennessä.

Liikenne tuottaa noin 13 miljoonaa CO2-tonnia vuodessa. Se on ylivoimaisesti suurin päästökauppajärjestelmän ulkopuolinen päästöjen aiheuttaja. Suomi voisi siirtyä lähes päästöttömään liikenteeseen jo 2030-luvulla. Mutta ei ilman uusia tehokkaita toimia.

Biopolttoaineen sekoitusvelvollisuus on vaikutuksiltaan nopein keino. Se ei vaadi autokantaan pikamuutosta, koska nykyisten polttomoottoreiden ruuaksi kelpaa biodiesel ja -bensiini. Sekoitusvelvoite tulisi nostaa jo vuoteen 2030 mennessä 50 prosenttiin. Uskon, että suomalainen teollisuus pystyy siihen. Näin edistetään myös suomalaista teknologiaa ja teollisuutta.

Mutta nestemäiset biopolttoaineet eivät kaikkea ratkaise. Biokaasu- ja sähköautojen, kenties jopa vetyautojen rooli kasvaa puhtaassa liikenteessä, ja valtio voi siihen vaikuttaa omilla vero- ja energiapoliittisilla ratkaisuillaan. Tärkeää on, että valtion toimet ovat teknologianeutraaleja.

Nyt sähköautoihin kohdistuu oikeutetusti vahvasti päästöperusteinen vero: mitä pienemmät päästöt, sitä pienempi vero. Entisestään vähäpäästöisten autojen, myös sähköautojen, veroa ollaan edelleen alentamassa. Mutta biokaasua käyttävää autoa verotetaan fossiilisen kaasun perustein. Sille ei ole perusteita, vaikka itse biokaasu on verotonta.

Sähköauto ja biokaasuauto ja niiden polttoaine eivät ole ihan samassa asemassa. Nyt olisi erityisen tärkeää, että valtion vastaantulo uusille puhtaille liikenneratkaisuille olisi neutraali.

Mikäli päästöttömien ja vähäpäästöisten autojen hankintaa voi tukea suorilla hankinta-avustuksilla kuten monissa maissa jo tehdään, on sellainen tuki osoitettava myös biokaasua käyttäville kaasuautoille.

Sekä kaasu- että sähköautojen latausinfra on myös saatava kuntoon. Nyt se ei vielä sitä ole.

Mauri Pekkarinen

kansanedustaja (kesk.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu