Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Aleppon taistelussa siviilien hätä ei merkitse mitään

Ikivanhan tapaoikeuden mukaan siviiliväestön suojelu on sodan oikeussääntöjen keskeisimpiä periaatteita. Syyrian kuudetta vuotta jatkuvassa sisällissodassa periaatetta on rikottu johdonmukaisen häikäilemättömästi. Sodassa on kuollut jo yli 280 000 ihmistä.

Nyt taistelut ovat keskittyneet Aleppoon, joka ennen sotaa oli Syyrian suurin kaupunki ja talouskeskus. Sodan alkuvaiheista lähtien Aleppo on ollut jaettuna Syyrian hallituksen hallitsemiin läntisiin ja kapinallisten hallitsemiin itäisiin osiin. Nyt kapinalliset sanovat murtaneensa hallituksen joukkojen saartorenkaan ja aloittaneensa taistelut koko Aleppon valtaamiseksi.

Kaupungissa yhä olevat sadattuhannet ihmiset ovat ihmisyyden jättömailla. Pakoon he eivät pääse. Syyrian ilmavoimien ja niitä tukevien venäläiskoneiden ilmahyökkäykset ovat tuhonneet useita sairaaloita, ja ääri-islamilaiset kapinalliset tekevät puolestaan summittaisia ohjusiskuja toiselle puolelle kaupunkia.

Aleppoa ei voida huoltaa eikä kaupungista voi ostaa ruokaa, koska mitään myytävää ei enää ole. Rypäle- ja tynnyripommit tappavat epätoivoisia asukkaita. Osapuolet syyttävät toisiaan myös myrkkykaasujen käytöstä.

Jo pelkästään jokainen sairaalaa vastaan tehty hyökkäys on sotarikos. Tuhansille Aleppon ansaan jääneille sairaaloiden tuhoaminen vastaa kuolemantuomiota. Kun Alepposta loppuvat ruokavarojen lisäksi myös lääkintätarvikkeet ja polttoaineet, edessä on valtava humanitaarinen katastrofi, jota YK:n turvallisuusneuvostokin maanantaina pohti epävirallisessa tapaamisessaan.

Taistelu Alepposta huonontaa kaikkien Syyrian sotapakolaisten tilannetta, kun se ohjaa maailman huomion vain yhtäälle. Esimerkiksi Syyrian naapurimaiden rajoille hätämajoitustelttoihin alkeellisiin oloihin on sijoitettu valtavat määrät pakolaisia, ja lämpötilat autiomaassa ovat nousseet 50 celsiusasteeseen.

Aleppo on niin tärkeä syyrialaiskaupunki, että voitto taistelussa sen herruudesta olisi sodan kaikille osapuolille tärkeä, kenties koko sodankulun suuntaa muuttava saavutus. Siviilien kohtalo ei noissa laskelmissa näytä paljoa painavan.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut