Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Norjan lahjaehdotus on aivan lyömätön

Norjalainen Kåfjordin eli Kaivuonon kunta olisi valmis lahjoittamaan Haltitunturin huipun Suomelle itsenäisyytemme satavuotisjuhlan kunniaksi. Norjan hallitus on saanut lahjoituksesta virallisen esityksen, ja sen kerrotaan nyt olevan pääministeri Erna Solbergin pohdittavana.

Haltitunturin huippu, 1 331 metriä merenpinnasta, on Kaivuonon alueella. Suomen korkein kohta on Haltin rinteessä 1 324 metrissä Norjan rajapyykillä. Lahjoituksessa rajaa pitäisi siirtää 40 metriä.

Norjassa ehdotusta on perusteltu ”hienona lahjana veljeskansalle”. Aivan ainutlaatuinen lahja se olisikin. Maata ei valmisteta missään lisää, ja noilla korkeuskäyrillä on paljon suurempi symboliarvo Suomelle kuin Norjalle, jossa ovat Pohjois-Euroopan korkeimmat vuoret.

Lahjoitus palvelisi myös Norjaa. Se olisi koko maailmalle viesti siitä, että rajoja voidaan muuttaa myös rauhanomaisesti ja että hyvät naapurisuhteet ovat parempia kuin huonot.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut