Uusi alkoholilakimme on tasapainoinen kokonaisuus

Elina Ussa

EHYT ry:n aluekoordinaattori Harri Jukkala maalasi (KSML 8.7.) uhkakuvia uuden alkoholilain tulevista vaikutuksista. Jukkalan mukaan vahvemman oluen tulo päivittäistavarakauppaan vie suomalaista juomakulttuuria kohti mennyttä maailmaa. Todellisuudessa kehitys on juuri päinvastainen.

Uuden alkoholilain myötä Suomessa otetaan maltillisia askeleita kohti eurooppalaisempaa sääntelyä. Tämän pienempiä vapauttavia askeleita ei hallitus juuri olisi voinut enää ottaa.

Suomessa kulutetusta nelosoluesta kaksi kolmasosaa on hankittu ulkomailta; pääasiassa Virosta.

Pellervon taloustutkimus teki muutama vuosi sitten arvion siitä, että nelosoluen tuonti ruokakauppaan ja täten kilpailun lisääminen kotimarkkinoilla vähentäisi oluen matkustajatuontia puolella ja lisäisi valtion verotuloja noin 50 miljoonaa euroa. THL:n puhelinhaastattelun mukaan vain kolmannes matkustajien tuomista juomista on Suomessa valmistettua.

Suomessa oluen markkina on pienentynyt noin 50 miljoonaa litraa, ja samaan aikaan vastaavan kokoinen kasvu on nähty Virossa. Kymmenen vuoden aikana panimoalan suorat työpaikat ovat vähentyneet noin tuhannella. Kyse on siis myös kotimaisten työpaikkojen tulevaisuudesta, ja niiden kautta koituvista verotuloista ja muusta hyvinvoinnista yhteiskunnalle.

Valtion viinamonopoli Alko on hallituksen linjauksiin liittyen ollut huolissaan väkevien ja viinien vähentyvästä myynnistä, kun vahva olut ja lonkero saadaan jatkossa ruokakaupan kautta. Suomalaisten alkoholinkulutus tulee Alkon näkemyksen mukaan siis siirtymään miedompiin juomiin.

Kuluttajatutkimuksetkaan eivät tue väitettä, että kulutus automaattisesti siirtyisi kohti vahvempia oluita. Näin on tilanne myös ravintoloissa, joissa keskiolut edelleen elää ja voi hyvin, vaikka vahvemmatkin vaihtoehdot ovat saatavilla.

Jukkala on erityisen huolissaan ravintoloiden tilanteesta. Suomessa ravintolakulutus onkin läntisen Euroopan matalimpia – vaikka meillä valtion monopoli on rajannut vähittäiskauppaa. Vähittäismyynnin rajoittaminen ei siis ole ravintolakulutusta lisäävä tekijä, eivätkä vähittäismyyntiin tehtävät myynnin liennytykset vähennä anniskelua.

Yhteinen tavoite pitää olla ravintolakulutuksen kasvattaminen kotikulutuksen kustannuksella. Tähän päästään keventämällä ravintoloitsijan kustannuksia ja verotaakkaa.

Saatavuuden lisääminen ei automaattisesti lisää kulutusta. Esimerkiksi Tanskassa vapautettiin mainontaa ja purettiin markkinoita jäykistävä tarjouspakkokäytäntö kymmenen vuotta sitten, ja alkoholin kulutus jatkoi laskuaan. Tanskassa myös olutverotusta laskettiin ja kulutus siirtyi odotetusti rajakaupasta kotimarkkinoille.

Suomessa vuoden vaihteessa tuli voimaan uusi liikeaikalaki, joka toi mukavasti lisätunteja myös alkoholimyyntiin. Silti lonkeron, siiderin ja oluen myynti laski.

Alkoholin aiheuttamia haittoja on Suomessa siinä kuin muuallakin.

Alkoholin suurkuluttajat (10% väestöstä) juovat puolet kaikesta Suomessa nautitusta alkoholista. Yhteiskunnan kannalta oleellisinta on puuttua tehokkaasti tämän kymmenyksen ongelmiin ja luopua tarpeettomasta ylisääntelystä.

Suomessa on koko 2000-luvun ollut selvä kehitys nuorten alkoholinkulutuksen vähenemisessä. Tutkimusten mukaan myös aikuisten humalahakuinen juominen on vähentynyt. Kyse on pysyvästä kulttuurisesta muutoksesta.

Hallituksen linjaukset uudeksi alkoholilaiksi ovat tasapainoinen kokonaisuus, jossa huomioidaan terveysnäkökulmien lisäksi myös elinkeino- ja työllisyysnäkökulma sekä kansalaisten toiveet.

Elina Ussa

toimitusjohtaja

Panimo- ja virvoitusjuoma-teollisuusliitto ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut