Jyväskylä ei näe kyliensä vahvuutta

Jaana Iivarinen

Jyväskylä on maaseutua ja kaupunkia. Kaupunkistrategiassa voisi nostaa maaseudun arvoon arvaamattomaan!

Mikä on kaupunkistrategia Jyväskylässä? Se, että kaupunki huolehtii lakisääteiset palvelut lähinnä taajamiin ja kaupungin keskustan välittömään läheisyyteen – mutta kylät, onko Jyväskylässä unohdettu kylät?! Kaupunkistrategiaan on laitettu: otetaan ihmiset mukaan päätöksen tekoon! Annetaanko aito mahdollisuus sellaiseen tällä hetkellä?

Jyväskylässä on monia kyliä: Nyrölä, Vesanka, Oravasaari, Kuohu, Kuikka, myös Korpilahden kylät. Minkälaisia ihmisiä kylissä asuu? Siellä voi asua viljelijöitä, varjelijoita, tutkijoita, monenlaista sorttia, vanhaa ja nuorta polvea.

Minä ainakin muutin maalle ja kylään sen takia, että nautin asumisväljyydestä. Voin seurata vuoden kiertokulkua rauhassa. Kuulen linnut, näen niitä monenlaisia. Pääsen metsään, kun avaan oven.

Marjamaastot ovat lähelläni. Voin juosta ihanalla hiekkatiellä. Eikä minua ahdista, että meluisat lapseni häiritsevät naapureitani. Mutta kiitollinen olen siitä, että täälläkin kylässä on muitakin ihmisiä, myös lapsiperheitä.

Jos Jyväskylä ei muuta heikkoa haja-asutuspolitiikkaansa eli ei kaavoita tai anna rakennuslupaa haja-asutusalueelle, se menettää maaseutu asumisesta kiinnostuneet lähikuntiin!

Onnea Laukaa, Uurainen, Petäjävesi, Äänekoski, te olette saaneet tätä kautta hyviä veronmaksajia teille asumaan.

Jyväskylän kaupunki voisi unohtaa graniittiportaat satamaan ja satsata tulevaisuuteen eli kehittää ihania kyliään.

Toivon, että kylissä olisi hyvien teitten lisäksi elävät koulut, myös sitä kautta harrastusmahdollisuuksia: lähiliikuntapaikka; pelikentät, hiihtoladut, luistelukenttä, kohtaamispaikka kylien monenikäisille asukkaille.

Myös maaseudulla asuu ihan tolokkua veronmaksajaa. Annetaan kylien kukkia elävinä, siitä on hyötyä koko kansakunnalle. Maaseutua autioittava politiikka on heti lopetettava.

Jaana Iivarinen

12 lapsen äiti

Jyväskylä, Nyrölä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut