Soveltuvuuskokeet oltava lähihoitajakoulutuksessa

Silja Paavola

Onko lähihoitajalla vähemmän vastuuta ihmishengistä kuin esimerkiksi lennonjohtajalla? Työssään lähihoitajat ovat välittömässä vastuussa haavoittuvaisessa asemassa olevan lapsen tai asiakkaan hengestä ja terveydestä. Monella alalla soveltuvuuskokeet ovat pakolliset. Näin tulisi olla myös lähihoitajakoulutuksessa. Sen sijaan moni oppilaitos on luopunut niistä.

Oikeus opiskella ei saa mennä asiakas- ja potilasturvallisuuden edelle. Asiakasturvallisuus on turvattava aina.

SuPerin tuoreen koulutusselvityksen mukaan lähi- ja perushoitajat ovat huolissaan koulutuksen ja hoidon laadusta tulevaisuudessa. Kyselyyn vastanneista 96 prosenttia haluaa säilyttää pääsy- ja soveltuvuuskokeet.

Hoitoalalle tarvitaan motivoituneita, hoitotyöstä kiinnostuneita työntekijöitä, joilla on vahva ammattietiikka ja hyvät vuorovaikutustaidot.

Arvion mukaan noin 2 000 lähihoitajakoulutukseen valittua opiskelijaa ei koskaan työllisty alalleen. Osa heistä on opintonsa keskeyttäneitä, osa vaihtaa alaa tai jatkaa opintojaan muuhun ammattiin.

Lähihoitajakoulutuksen hinta opiskelijaa kohden on noin 27 000 euroa. Jos opintonsa aloittaneista 2 000 jää valmistumatta ja siirtyy muualle joka vuosi, tämä koulutuksen hukkaputki maksaa yhteiskunnalle yli 50 miljoonaa euroa vuodessa.

Oppilaitoksilla on mahdollisuus puuttua opiskelijan alalle soveltumattomuuteen myös opiskelun aikana.

SORA-säädökset antavat tähän välineitä. Ei riitä, että säädökset tunnetaan vain oppilaitoksissa, vaan ne on tunnettava myös työelämässä. Näin työssäoppimisen aikana ilmenevät soveltumattomuuden kysymykset osataan ohjata ratkaistaviksi oppilaitoksiin.

SORA-säädökset on luotu niin opiskelijaa kuin tulevaa työtä varten. Tällä hetkellä vaaditaan hyvin painavaa näyttöä soveltumattomuudesta. SuPerin mukaan jo pelkkä epäily alalle soveltumattomuudesta tulisi olla riittävä peruste tarkempien selvitysten käynnistämiseksi.

Yhä useampi nuori ja uuteen ammattiin vaihtava aikuinenkin ohjataan tänä päivänä lähihoitajakoulutukseen, koska työvoiman tarve sosiaali- ja terveysalalla kasvaa.

On hyvä, että aikuisenakin on mahdollisuus uuteen, mielekkääseen työuraan. Kaikki eivät kuitenkaan ole soveltuvia hoitajaksi, eikä alalle tulisi ohjata automaattisesti kaikkia.

Asiakas- ja työturvallisuus on turvattava kaikissa olosuhteissa. Ammattiylpeys hoitoalalla rakentuu vahvasti sille, että voi hoitaa asiakasta hyvin.

Moni meistä haluaa valmistua ammattiin, josta voi olla ylpeä. Koulutukseen kohdistuvat leikkaukset kostautuvat jo lähivuosina potilasturvallisuuden heikkenemisenä sekä hoitajien hakeutumisena muille aloille.

Silja Paavola

puheenjohtaja

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.