Kollageeniravintolisien teho on todistettu

Keskisuomalaisen Terveys-sivulla 8.3. julkaistussa artikkelissa arvioitiin kollageeniravintolisien tehon olevan olematon. Kirjoituksessa ei ollut syvällisemmin perehdytty siihen, minkälaisia kollageenivalmisteita on markkinoilla ja mitkä ovat erityyppisten kollageenivalmisteiden vaikutusmekanismit.

On itsestään selvää, ettei kollageeni sellaisenaan kulkeudu ihoon tai niveliin, vaan ruoansulatus pilkkoo kollageenin aminohapoiksi ja peptideiksi. Tietyntyyppinen, pitkälle jalostettu kollageenihydrolysaatti hajoaa ruoansulatuksessa aminohapoiksi ja biologisesti aktiivisiksi kollageenipeptideiksi, jotka eri tutkimusten mukaan jalostusprosessista riippuen pystyvät etenemään kohde-elimeen, esimerkiksi ihoon, niveliin tai lihaksiin.

Nivelissä bioaktiiviset kollageenipeptidit stimuloivat nivelrustosoluja eli kondrosyyttejä lisäämään ja kiihdyttämään nivelrustokudoksen kasvua. Ihossa bioaktiiviset kollageenipeptidit stimuloivat fibroplastisoluja ja proteoglykaania lisäämään ja kiihdyttämään ihon kollageenintuotantoa.

Kaikki ruoansulatuksen hajoamistuotteina syntyvät peptidit eivät automaattisesti ole bioaktiivisia kollageenipeptidejä. Jotta kollageenihydrolysaatista hajoamistuotteena syntyvistä kollageenipeptideistä saadaan tietyssä kohde-elimessä optimistisesti biologisesti aktiivisia, niillä tulee muun muassa olla hyvin tarkat molekyylipainot ja aminohappojärjestykset. Tämä saadaan aikaiseksi ainoastaan tietyn, pitkän kollageenihydrolysaattijalostusprosessin tuotoksena.

Nämä tiedot perustuvat tutkimuksiin, jotka ovat verrattain tuoreita, eivätkä ehkä siksi ole niin yleisesti tunnettuja. Maailmalla kollageenihydrolysaatin käyttö on ollut jatkuvassa kasvussa, mikä on jo näkynyt ajoittaisena raaka-ainepulana.

Artikkelin kirjoittaja kysyy, pystyykö kollageenin muodostumista aktivoimaan uudelleen. Meidän vastauksemme on: kyllä pystyy. Uusimpien tutkimusten mukaan kollageenivalmisteet, joista elimistössä vapautuu bioaktiivisia kollageenipeptidejä, pystyvät aktivoimaan, stimuloimaan ja lisäämään elimistön omaa kollageenintuotantoa.

Jarmo Hakala

toimitusjohtaja

Nutrielixir Oy

Helsinki

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.