Koulutuksen tasa-arvosta huolehdittava

Bella Forsgrén

Opiskelijat ovat saaneet viime aikoina lähinnä huonoja uutisia. Sipilän hallitus on jo aiemmin ilmoittanut leikkaavansa miljardeja euroja koulutuksesta. Seuraavaksi ovat vuorossa heikennykset opiskelijoiden toimeentuloon.

Leikkauksia koulutuksesta ei ole pakko tehdä, ne ovat leikkauksia Suomen tulevaisuudesta ja nuorten tasa-arvosta. Vihreät ovat esittäneet koulutusleikkausten vaihtoehdoksi ympäristölle haitallisten tukien karsimista.

Professori Roope Uusitalo julkisti kokoomuksen opetusministerin Sanni Grahn-Laasosen tilaaman raportin opintotuen uudistamisesta. Tosiasiassa Uusitalon raportti esittää ”uudistuksen” sijaan leikkauksia. Sipilän hallituksen tavoitteena on leikata yhteensä 150 miljoonaa euroa opintotukimenoista.

Uusitalon esityksessä korkeakouluopiskelijan opintorahasta leikataan yli neljännes eli noin 85 euroa kuukaudessa. Lisäksi muun muassa opintotukikuukausien määrää vähennetään ja opintopistevaatimuksia kiristetään. Muutokset ohjaavat opiskelijoita kohti pakkoa ottaa lainaa.

Hallituspuolueet keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset ovat pettäneet ennen vaaleja antamansa koulutuslupauksen. Opiskelijat ovat syystä pettyneitä.

Hallituksen päättämien leikkausten vuoksi korkeakouluopinnot tulee jatkossa kustantaa yhä enemmän lainalla. Se voi lisätä koulutuksen periytyvyyttä, kun pienituloisten perheiden lapset eivät uskalla ottaa lainaa. Tämä pätee etenkin tilanteessa, jossa työelämän epävarmuus on lisääntynyt. Maisterinkaan paperit eivät enää takaa vakituista työtä korkealla palkalla.

Me tarvitsemme lahjakkaimpia ja innokkaimpia mahdollisia opettajia, sosiaalityöntekijöitä ja sairaanhoitajia myös tulevaisuudessa. Siksi on reilua, ettei opiskelijaa pakoteta rahoittamaan elämäänsä lainalla.

Vielä ei ole myöhäistä perääntyä koulutuksen ja opiskelijoiden aseman kurjistamisesta. Opintotuen leikkaamisessa ei ole kyse pelkästään opiskelijoiden edusta vaan koulutuksen tasa-arvosta ja suomalaisen sivistyksen tulevaisuudesta.

Leikkaukset opintotukeen on torjuttava. Meidän on pidettävä sivistyneen yhteiskunnan lupaus jokaisen nuoren tasa-arvoisesta mahdollisuudesta kouluttautua oman kiinnostuksensa ja osaamisensa mukaisesti.

Bella Forsgrén

Jyväskylän yliopisto ylioppilaskunnan edustajiston jäsen (vihr.)

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liittohallituksen jäsen

Ville Niinistö

Vihreiden puheenjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.