Poliisivartijoistako pelastus poliisipulaan?

Alpo-Petteri Kokkonen

Suomen Poliisijärjestöjen liittovaltuuston puheenjohtaja, jyväskyläläinen Jonne Rinne teki erinomaisen avauksen (Ksml 9.12.) esittäessään ns. poliisivartijoiden tehtävien laajentamista yhtenä keinona pienentämän poliisien jopa ylivoimaista työmäärää nykytilanteessa. Esitys kuulostaa järkevältä.

Poliisin päätehtävä ei voi olla juopuneiden kuskaukset putkiin ja rutiinipitoiset toimistotehtävät, jotka hoituisivat hyvin suunnitellulla tehtäväjaolla esimerkiksi poliisivartijoiden avustuksella. On hyvä, että SPJL tekee työtään arvostaen uusia avauksia tilanteessa, jossa neljän vuoden aikana on 880 poliisin vähennys kokonaisresursseihin säästösyistä odottamassa.

Tuore poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen toteaa säästöpaineiden alla Jonne Rinteen olevan oikealla teillä esityksessään. Mutta onko ajankohta poliisien määrän rajulle leikkaukselle juuri nyt, tässä ajassa, loppuun asti harkittu?

Suunnitellut 880 poliisin vähentämisleikkaukset eivät varmuudella lisää kansalaisten turvallisuutta missään päin Suomea, päinvastoin. Tuntuu sinänsä aivan käsittämättömältä, että oikeusvaltiossa nimeltä Suomi, voidaan edes ylipäätään vastuullisesti suunnitella tämän mittaluokan leikkauksia poliisin resursseihin.

Seppo Kolehmaisen arviot poliisityön priorisoinneista lisäävät ihmetykseni äärimmilleen. Poliisit levittelevät jo nyt kasvaneiden työmääriensä edessä voimattomana käsiään, tilastot kertovat omaa karua kieltään, viina virtaa ja ongelmia riittää, 30 000 maahanmuuttajaa on eri puolilla Suomea lisännyt poliisien tehtäviä jne.

Tavallinen kansalainen, kaukana poliisin palveluista ja läsnäolosta, ei voi ymmärtää enää suunniteltuja leikkauksia. Katseet ja toiveet on siis käännettävä lainlaatijoihin, kansanedustajiin. Heidän joukossaan on riittävästi myös kenttätyötä tehneitä poliiseja. Asiantuntemusta ja kokemusta löytyy siis omasta talosta.

Arvoisat kansanedustajat, ottakaa järki käteen! Jo perustuslain mukaan jokaisella suomalaisella kotipaikasta riippumatta on yhdenvertainen oikeus turvallisuuteen niin lasten kouluteillä, liikkuessaan kaduilla, liikenteessä, yleisötilaisuuksissa ja omassa kodissa asuessaan.

Elämistämme kaikkialla turvaa poliisi. Nyt pitää turvata Suomen poliisin toimintaedellytykset sivistys- ja oikeusvaltion edellyttämällä tavalla. Ne täytyy turvata niin määrällisesti kuin laadullisestikin.

Eduskunnan pitää jämäkästi ja kansalaisia heidän turvallisuuttaan arvostavalle tavalla välittömästi luopua nyt suunnitelluista poliisiresurssien leikkauksista.

Siksi olemme valinneet 200 päättäjää eduskuntaan, että he ”huonompinakin aikoina” kaikissa olosuhteissa takaavat kansalaistensa turvallisuuden. Suomen poliisi osa työnsä. Nyt on vastuullisten ja oikeudenmukaisten päätösten korkea aika.

Alpo-Petteri Kokkonen

Pihtipudas

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu