Maakunta vai lääni?

Erkki Järvelä

Päätoimittaja Pekka Mervola pohti (Ksml 29.11.) pitäisikö uusien itsehallintoalueiden nimi olla maakunta vai lääni. Hän piti esillä molempia vaihtoehtoja käsittääkseni tasa-arvoisina.

Mervolan mukaan lääni-nimellä on historiallista jatkuvuutta. Sitä sillä ei mielestäni ole. Läänit on perustettu 1600-luvulla Ruotsin vallan aikana ensisijaisesti veronkantoa varten.

Lääninhallinto jatkoi Venäjän vallan aikana kuten myös Suomen itsenäisyyden aikana aina vuoteen 2009 saakka. Lääninhallinnon tehtävänä oli keskushallinnon päätöksien toteuttaminen sekä kuntien valvonta alueilla. Maaherrat olivat hallitsijan tai valtioneuvoston nimittämiä.

Lääninhallinto edusti siten selkeästi ylhäältä alaspäin suuntautuvaa hallintoa. Kokonaan toinen asia on, että monet maaherrat toimivat usein alueidensa puolustajina. Meillä Keski-Suomessakin on tästä hyviä esimerkkejä.

Maakunnat edustavat alhaalta ylöspäin suuntautuvaa hallintoa. Maakunnat ovat syntyneet kansalaisten aktiivisuudesta. Ensimmäiset maakuntaliitot perustettiin 1920-luvulla, kuten Keski-Suomen maakuntaliittokin. Maakunnallisen itsehallinnon siemen kylvettiin 1990-luvun alun aluehallintouudistuksella.

Itsehallintoalueet ovat keskushallinnon vastapaino, alhaalta ylöspäin suuntautuvaa toimintaa. Ne saavat valtuutuksensa yleisillä vaaleilla suoraan kansalaisilta, ei keskushallinnolta.

Itsehallintoalueet edustavat maakunnista lähtevän hallinnon historiallista jatkuvuutta. Siksi niitä on luontevaa kutsua maakunniksi vallankin kun ne perustuvat maakuntajaolle

Erkki Järvelä

maakuntajohtaja, emeritus

Laukaa

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.