Vauraus työllistää eniten Suomessakin

Veikko Avikainen

Kenellä on valta Suomessa? Ammattiyhdistysliikkeillä hallituksista riippumatta vai Suomen kansan valitsemalla enemmistöhallituksella, jonka hyväntahtoisena tarkoituksena on johdattaa kipein, mutta laillisin keinoin maamme pois upottavasta suosta?

Koko kansa on toivottavasti samaa mieltä. Vastassa on kuitenkin omaa valtaansa pönkittävä, SAK:n ympärille rakentuva ay-liike ja sen tukeutuminen työttömyyskassojen miljardiomaisuuksiin. Lisäksi käyttöön on vielä otettavissa jäsenien plus muiden työttömyyskassojen, poliittisen vasemmiston ja SDP:n äänet. Kaikki toisiaan tukien.

Onko kuitenkin kyse ay-johtoportaan taistelusta periaatekysymyksistä ja oman vallan pysyvyyden tavoittelusta? Tarkoituksena ehkä ei niinkään ole auttaa matalapalkkaisia jäseniä vaan heidän kustannuksellaan pönkittää omaa valtaa ja palkkapussia.

Tähän voi ehkä lainata yhtä opetusta erään uuden ja erinomaisen kirjan monista myyteistä: ”Kehitysavulla voidaan vaikuttaa maiden demokratiakehitykseen ja hyvän hallinnon vahvistumiseen sekä ihmisoikeuksien kunnioittamiseen” (Kehitysavun kirous, Matti Kääriäinen 2015).

Todellisuudessa useiden Afrikan maiden valtaa pitävä puolue ja erityisesti sen kulloinenkin johtaja on kehitysavun kautta kyennyt kaappaamaan vallan ja omaisuuksia puolueelleen sekä itselleen ja lisäksi onnistunut nitistämään opposition lähes tyystin (”valtion kaappaaminen”). Samalla myös maan monet tuotot mm. luonnonvaroista ovat siirtyneet muihin paratiiseihin.

Pienesssä mitassa ja yksittäistapauksissa kehitysavun hyöty tietenkin on hyvää, mutta laajalla näkymällä kyseenalaista, josta osittain seurauksena myös nykyinen pakolaisongelma.

Mitä tapahtuu meillä, jos vanhoilla lakkoaseilla, kuten satama, paperi, metalli, logistiikka ym. tuhotaan omat tuotanto- ja vientiyrityksemme, jolloin työpaikat, varakkaat ja omaisuudet sekä yhtiöt tuottoineen siirtyvät muille maille?

Eikö nykyisten työssäkäyvien ja ay-liikkeen kannattaisi periaatteistaan tinkien osuudellaan osallistua pelastamaan maanmiehiään suosta?

Samalla huomioitaisiin myös kätilöt, naisvaltaiset matalapalkka-alat sekä muut huono-osaiset, ja joiden selkänahalla hyväpalkkaiset nytkin ratsastavat.

Nähtäväksi jää, miten suhtaudutaan liittojen ulkopuolella tehtävään, kehitysapuluonteiseen kotouttamispalkkatyöhön.

Eikö koko hyvinvointimme ja vientimme ole sittenkin riippuvaista siitä, että jotkut jaksavat yrittää ja riskeerata pääomansa ja sijoituksensa työpaikkojen luomiseen? Eikö tästä hyväntekeväisyydestä tulisi oikeutetusti saada myös tulosta ilman kateutta? Veronkierto on eri asia.

Kaikille hyvää systeemi on jo käyty läpi vanhassa Neuvostoliitossa.

Eikö raha hyvällä tuottavuudella saisi pyrkiä rahan luokse ja uudet työpaikat työpaikan luokse? Vauraus työllistää eniten.

Veikko Avikainen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.