JAMK haluaa olla mukana Keski-Suomen nousussa

Jussi Halttunen

Kansanedustajat Lauri Ihalainen (sd.) ja Mauri Pekkarinen (kesk.) osuvat mielipiteellään naulan kantaan (Ksml 12.10.). Keski-Suomen nostamiseksi pitkäaikaisesta taantumasta tarvitaan nyt ripeitä toimia. Kuten kokeneet kansanedustajat toteavat, avainasemassa ovat maakunnan koulutusorganisaatiot, joilta nyt odotetaan vahvaa panosta yritysten ja työelämän kehittämiseksi. Nyt tarvitaan yhdessä yritysten kanssa toteutettavia uudenlaisia toimintamalleja, jotka tuovat uutta työtä ja yrittäjyyttä Keski-Suomeen.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu (JAMK) ilmoittautuu halukkaaksi tähän kehittämistyöhön. Meillä on lähes 700 asiantuntijaa, jotka ovat kaikki tarvittaessa käytettävissä työelämän kehittämistyöhön osana ammattikorkeakoulun toimintaa.

Keskeistä on, miten onnistumme kehittämään riittävän joustavia toimintamuotoja. Perinteisesti oppilaitosten toiminta on pitkäjänteistä, suunnitelmallista ja opetussuunnitelmien ohjaamaa. Erityisesti pk-yritysten kanssa toimittaessa tarvitaan nopeampia ja ketterämpiä toimintatapoja ja niitä haluamme nyt kehittää JAMKissa.

JAMK on perinteisesti ollut hyvin aktiivinen toimija mm. julkisrahoitteisissa yritysten tutkimus- ja kehityshankkeissa (ESR ja TEKES) sekä työvoimakoulutuksissa. Kuitenkin näihin sinänsä hyviin operaatiomuotoihin sisältyy paljon sellaista hallinnollista kankeutta ja sääntelyä, josta olisi hyvä päästä eroon parempien tulosten ja vaikuttavuuden takia.

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto ARENE on tehnyt nykyistä Sipilän hallitusohjelmaa valmisteltaessa esityksen pk-yrityksille tarjottavan innovaatiosetelin käyttöönotosta. Se olisi hankemuotoista kehittämistä joustavampi julkisen yritystuen instrumentti, jonka avulla yritys voisi ostaa seteliin määritellyllä summalla koulutusorganisaatiolta tai muulta asiantuntijayritykseltä haluamansa kehittämispanoksen. Innovaatiosetelistä on hyvät kokemukset mm. Irlannista. Keski-Suomi voisi olla innovaatiosetelin kokeilualue Suomessa.

Koulutuksen kehittämisen osalta JAMK haluaa jatkossa panostaa joustavampiin ja nopeavaikutteisempiin koulutuksiin, jotka tuottavat henkilön työllistymismahdollisuutta parantavaa osaamista lyhyellä aikavälillä. Tällaisista on hyviä kokemuksia.

Olemme kahden viime vuoden ajan tarjonneet OKM:n rahoittaman pilottihankkeen myötä 1,5 vuoden mittaista korkeakouludiplomikoulutusta muutamilla uusilla aloilla. Lisäksi olemme lisänneet avoimen ammattikorkeakoulun tarjontaa ja käynnistäneet joustavia muuntokoulutusohjelmia ict-alalle sekä muuhun insinöörikoulutuksen. Niillä voidaan päivittää osaamista mm. kyberturvallisuudessa, teollisessa internetissä ja muilla uusilla osaamisalueilla.

Tärkeintä on koulutusorganisaation ja yritysten välinen tiivis yhteistyö ja vuorovaikutus. Siten voidaan löytää uusia ja parempia toimintamuotoja työllisyyden parantamiseksi ja Keski-Suomen nostamiseksi nykyahdingosta.

Jussi Halttunen

rehtori, toimitusjohtaja

Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK

Aila Paloniemi

kansanedustaja (kesk.)

JAMK:n hallituksen pj.

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu