Pienten sote-yritysten kohtalonhetket

Mauno Vanhala

Eduskuntaan tulee syksyn aikana käsiteltäväksi hankintalaki, joka määrittelee pitkälti veronkiertoyhtiöiden, pienyritysten, yhteiskunnallisten yritysten ja järjestöjen aseman tulevassa sosiaali- ja terveydenhuollon tuotantorakenteessa.

Valmistelu on perustunut EU:n julkisia hankintoja koskevaan hankintadirektiiviin, joka lähtökohtaisesti pyrkii turvaamaan pienten ja keskisuurten yritysten asemaa.

Jäljestä päätellen työ- ja elinkeinoministeriö lienee saanut vahvaa ohjeistusta valmisteluunsa ja kansanedustajiakin epäilen lobatun. Näin siksi, että hankintalakia valmistellaan mallilla, joka enenevässä määrin johtaa Suomen sosiaali- ja terveyspalveluiden ulkoistuksiin monikansallisille yhtiöille ja huonontaa edelleen pk-yritysten asemaa.

Merkille pantavaa on, että EU-direktiivin artikla 77 antaa hankintaviranomaiselle mahdollisuuden sulkea sosiaali- ja terveyspalveluiden kilpailutuksesta ulos voittoa tavoittelevat yritykset. Käytännössä tämä tarkoittaisi monikansallisia, paratiisisaarille voittonsa siirtäviä sosiaali- ja terveyspalveluyrityksiä.

Näin menetellen voitaisiin turvata paikallisten hoiva-, lääkäri-, kotisairaala-, asumispalvelu- ja muitten pienyritysten säilyminen. Samalla veroeurot jäisivät Suomeen ja kotipaikkakunnalle. Kokonaistulos Suomen kannalta olisi taatusti parempi, koska raha jäisi kotimaahan palveluiden edelleen kehittämiseen.

Mutta lain valmistelijat haluavat tulkita EU-direktiiviä vastoin kansallista etua. Tähän on puututtava. Kansanedustajilla on nyt laista äänestettäessä viimeinen vaikuttamisen paikka.

Itse mukana olleena tiedän, että monet nykyiset kansanedustajat toistelivat eduskuntavaalien tori- ja tupatapahtumissa pienten henkilöyritysten ja järjestöjen aseman turvaamisen mantraa. En tosin ole varma, ymmärsikö jokainen, kuinka tämä konkretisoituu heti kauden alussa, kun hankintalaista säädetään.

Mutta nyt mitataan puheitten, ymmärryksen ja tekojen suhde. Pelkään, että laki tulee ulos kansallisen edun vastaisena, eli käytännössä kansainvälisiä sote-yrityksiä selkeästi suosivana. Nyt olisi viimeinen mahdollisuus vaikuttaa sorvaamalla laista sellainen, että se palvelee kansalaisten etuja.

Mauno Vanhala

yleislääketieteen professori (UEF)

perusturvalautakunnan pj (ps.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu