SDP ja ay-liike haluavat pilkata biotaloutta, miksi?

Anne Kalmari

Kansanedustaja Timo Harakka halveerasi SDP:n ryhmäpuheenvuorossa biotaloutta hallituksen kärkihankkeena. Hänestä hyvä sijoituskohde on peliteollisuus, joka tuottaa jo 2 miljardin liikevaihdon.

SDP:n ryhmän mielestä maaseudun kehittämisinvestoinnit ovat navettanäpertelyä ja biotaloudesta kehittämiseen kelpasi vain uusiutuva energia. Minusta robotti on yhtä merkittävä juttu navetassa kuin muussakin tuotantolaitoksessa.

Mitä biotalous on? Onko se pelkkää näpertelyä?

Suomen biotalouden tuotos on noin 65 miljardia euroa. Biotalous on puuta, ruokaa, vettä, uusiutuvaa energiaa ja kiertotaloutta sekä kaikkea sitä teknologiaa ja palveluita, jotka liittyvät luonnonvarojen hyödyntämiseen. Biotalous työllistää suoraan 285 000 henkilöä ja viennin arvo on noin 30 % kaikesta viennistä.

Keski-Suomessa prosenttiosuus on huomattavasti suurempi ja nousee Äänekosken biolaitoksen myötä huimasti. Yksin metsäteollisuuden tuotannon arvo Suomessa on yli 20 miljardia euroa ja kantorahatulot 1,5 mrd. Elintarvikesektorin arvo on 11 mrd ja työllistävyys koko ketjussa yli 250 000. Kiertotalous ja veden hyödyntäminen on hieman alkutekijöissään, mutta uusiutuvan osalta olemme jo nyt Euroopan kärkimaiden joukossa.

Samoista lähteistä ammennettu rienaus näkyy myös kotimaakunnassa. Keskisuomalaisen palstoilla on toistuvasti annettu ymmärtää, valitettavasti usein nimettömänä, että esimerkiksi maatalous porskuttaa erityisen hyvin ja on saamapuolella muiden väestöryhmien menettäessä.

Minua surettaa tällainen vääriin tietoihin perustuva vastakkainasettelu. Jos maakuntamme maatalous menestyy, se tietää töitä myös elintarvikesektorilla, kaupassa ja vaikkapa Suolahden Valtralla. Se ei ole duunarilta pois, vaan duunarin etu. Nyt kuitenkin tilanne on toinen ja se näkyy niin Valiolla kuin K-raudassakin.

Vaikka Venäjän pakotteet olivat yhteinen eurooppalainen päätös, vastapakotteiden maksumiehiä ovat viljelijät. Yksin maidontuottajat kärsivät hinnanalentumisena 120 miljoonan tappiot.

Edellinen hallitus leikkasi sikatalouden tukea ja nyt annetaan kriisitukea, että päästään plusmiinusnolla-tilanteeseen. Kyllä näin saadaan loputkin sikatilat lopettamaan, kun vielä tuottajahinta alenee koko ajan suuren ulkomaan tuonnin vuoksi.

Muillakin sektoreilla maatalous on kriisissä. Näistä EU korvaa 9 miljoonaa ja hallitus antoi 20 miljoonan kriisituen, joka kohdentuu surkeassa jamassa oleville viljelijöille.

Vuoteen 2030 mennessä maailmassa tarvitaan 50 % nykyistä enemmän ruokaa. Huoltovarmuudenkin vuoksi oman maan ruuantuotannon tulee olla arvo, joka pysyy. Alas ajettua tuotantoa ei ole helppo uudelleen nostaa!

En kadehdi vuorotyöläistä, joka aloittaa yövuoron lauantaina muiden tultua saunasta ja olen iloinen siitä, että sunnuntai- ja vuorolisiin ei tarvinnut puuttua.

En kadehdi myöskään sitä karjanhoitajaa, jonka kello soi jokaisena sunnuntaina viiden aikaan, että sinäkin maatalouden pilkkaaja ja minä saisimme puhdasta ja turvallista ruokaa. Itse asiassa, rajut lomitusleikkaukset, jotka uhkaavat niitä harvoja lepopäiviä, joita viljelijän on mahdollista pitää, on kohtuullistettava tässä tilanteessa.

Keski-Suomessa on tehty esimerkillistä SAK:n ja MTK:n yhteistyötä. Mielestäni meidän kaikkien tulee vähän tinkiä omastamme, että saamme Suomen kilpailukyvyn kuntoon ja siten hillitsemme valtion velkaantumista. Jos olisi malttia vaurastua, saisimme myös uutta työtä Suomeen.

Ymmärrän toki, että työntekijäjärjestöjen edunvalvonnan tavoite on pitää saavutetuista eduista kiinni. En kuitenkaan oikein ymmärrä sitä, että haukutaan muita syyttä suotta. Sellainen toiminta on kuin kumpujen yöstä!

Anne Kalmari

kansanedustaja (kesk.)

Kivijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu