Maakuntajohtan on ymmärrettävä kuntatodellisuutta

Irma Hirsjärvi

Pakolaiskysymys on Suomessa luonut merkittävän neuvokkuuden aallon. Monet eri tahot ovat aktivoituneet. Keski-Suomessa on nyt tärkeää muistaa, että tämä on maakunnan asia, ei yksittäisten kuntien, sillä silloin meillä on myös yksittäisen kunnan sijaan maakunnalliset voimavarat.

Keski-Suomi on selviämässä sangen hienosti pakolaisten tuomista nopeista muutoksista maakunnallisella yhteistyöllä. Maakunnassa jo vuosia asuneista ulkomaalaisista – turvapaikan saaneista lapsista, kiintiöpakolaisista, rakkauden ja työn kautta muuttaneista – löytyy tulkkeja ja vapaaehtoisesti pakolaisia auttavia moniosaajia. Maakunnallinen vapaaehtoisverkosto, Refugees Welcome – Keski-Suomi auttaa kuntia ja viranomaisia tukemalla SPR:ää; vaatteet ja kengät kulkevat kunnasta toiseen vapaaehtoisten kyytiminä, tulkkeja listataan ja verkostoja luodaan.

Esimerkiksi yliopisto-opiskelijat, urheiluseurat, psykologit, Monikulttuurikeskus Gloria, maahanmuuttajien yhdistykset ja Avartti-organisaatio toimivat monin tavoin ruohonjuuritasolla. Kansallinen suhteellisuudentajukin on voittamassa, kun on evakkojen lisäksi muistutettu esimerkiksi Lapin sodan aikana Ruotsin lupauksesta ottaa vastaan 100 000 suomalaista.

Maakuntaliiton kuuluu tukea kuntien hyvinvointia, keskinäistä yhteistyötä ja osaamista. Toivottavasti sen tulevalla johtajalla on laaja ymmärrys siitä, mikä tekee maakunnasta vahvan. Maakuntaliiton tärkein tehtävä on olla verkostoyhteistyön luova asiantuntijaorganisaatio. Elinkeinostrategiaan kuuluu myös selkeä näkemys yhteistyön moninaisuudesta. Se on juuri nyt paras keino tarpeettomia pelkoja ja paniikkimielialaa vastaan. Kunnat eivät ole yksin.

Tulevalta johtajalta tarvitsemme sellaista käytännön ymmärrystä, joka osaa ottaa myös maahanmuuttajien osaamisen maakunnan voimaksi. Monessa kunnassa muualla niin on jo tehty.

Toivokaamme siis valinnassa erityistä viisautta. Olemme hetkessä, jossa historia kääntyy: odotus on, että Keski-Suomen maakuntajohtajan paikkaa täytettäessä käytetään poikkeuksellisen hyvää järkeä.

Irma Hirsjärvi

puheenjohtaja

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu